EU-kommissionen lade i december 2022 fram lagförslag om EU-regler som ska stärka de nationella likabehandlingsorganen inom hela unionen genom bindande standarder för dessa. Med likabehandlingsorgan avses ett offentligt organ som arbetar mot diskriminering och bidrar till att EU:s lagstiftning om icke-diskriminering genomförs. Det svenska likabehandlingsorganet är Diskrimineringsombudsmannen.
Det arbete som utförs av likabehandlingsorgan och den standard som sådant arbete har skiljer sig för närvarande mellan medlemsländernas olika organ. Detta medför i praktiken att EU-medborgare erhåller olika diskrimineringsskydd i olika EU-länder. Syftet med lagförslaget som EU-kommissionen presenterat är att komma till rätta med detta genom att jämna ut skillnaderna mellan medlemsländernas likabehandlingsorgan.
Av lagförslagen framgår exempelvis att samtliga länders likabehandlingsorgan ska vara oberoende, ha möjlighet att driva diskrimineringsfrågor i domstol och ha tillräckliga resurser.
Regeringarna i EU:s medlemsländer, ministerrådet, sa den 12 juni 2023 ja till EU-kommissionens lagförslag.
Nu när medlemsländernas regeringar har tagit ställning till EU-kommissionens förslag återstår det för Europaparlamentet att presentera sina synpunkter gällande förslaget. Det återstår att se den slutliga utformningen av de eventuella nya EU-reglerna.
Beskedet om nya EU-regler som ska stärka de nationella likabehandlingsorganen inom hela unionen innebär ett steg mot starkare diskrimineringsskydd i EU genom mer likvärdiga nationella likabehandlingsorgan.