Enligt de senaste ändringarna i lagen om anställningsskydd, har arbetstagare nu rätt att kvarstå i sin anställning fram till 69 års ålder, vilket är en höjning från tidigare gräns på 68 år. Detta gäller oberoende om man är privat eller offentligt anställd. Syftet med ändringen är att förlänga anställningsskyddet i takt med att arbetsåldern stiger. Det är dock viktigt att notera att arbetsgivare inte längre är skyldiga att iaktta alla bestämmelser i lagen om anställningsskydd om arbetstagaren fortsätter arbeta efter denna ålder.
Om en arbetstagare fortsätter arbeta efter att ha fyllt 69 år kan de sägas upp utan att kravet på sakliga skäl ska vara uppfyllt och uppsägningen kan inte ogiltigförklaras enligt lagen om anställningsskydd. Arbetsgivare behöver i princip endast underrätta arbetstagaren och dennes fackliga organisation om uppsägningen. Det finns en möjlighet för arbetstagaren och den fackliga organisationen att begära överläggning med arbetsgivaren angående uppsägningen.
Det är också viktigt att notera att ett vikariat eller en särskild visstidsanställning inte konverteras till en tillsvidareanställning om arbetstagaren fortsätter arbeta efter att ha fyllt 69 år, och arbetstagaren saknar dessutom företrädesrätt till återanställning. Om inte annat följer av arbetstagarens anställningsavtal har denne endast rätt till en månads uppsägningstid.
Det ska också noteras att bestämmelserna i lagen är semidispositiva, vilket innebär att ett kollektivavtal på en arbetsplats kan innehålla bestämmelser som avviker från lagen eller kompletterar det ovan nämnda.
Ett anställningsavtal formellt ingås när två parter kommer överens om en anställning. Detta avtal är av individuell natur då endast de parter som direkt involveras kan besluta om dess ingående. En huvudregel är att ett anställningsavtal gäller tills vidare, såvida inte andra bestämmelser har avtalats.
Det är viktigt för arbetsgivare att ha en öppen och ärlig konversation med arbetstagare som närmar sig denna ålder och informera dem om vad det innebär att fortsätta arbeta efter att ha fyllt 69 år. Det kan också vara en god idé för arbetsgivare att införa en policy för vad som gäller när en arbetstagare når denna ålder.
Det är också viktigt att påpeka att en arbetsgivare inte får diskriminera arbetstagare på grund av deras åldern, varken när det gäller anställning, befordran eller uppsägning. Arbetsgivare bör alltid agera i enlighet med principerna om likabehandling och undvika att fatta beslut som kan uppfattas som åldersdiskriminering.