Förtroendemannalagen (1974:358) säkerställer att fackligt förtroendevalda har möjlighet att utföra sina uppdrag utan att riskera sina anställningsvillkor. Lagen är utformad för att stärka fackets roll och skydda de som representerar arbetstagarna på arbetsplatsen.
Lagen ger dig som fackligt förtroendevald rätt till den ledighet som behövs för att utföra sitt uppdrag. Detta inkluderar både tid för att delta i fackliga möten och utbildningar, samt för att hantera akuta frågor som kan uppstå på arbetsplatsen. Vid ledighet som avser verksamhet på din egna arbetsplats ska anställningsförmåner bibehållas.
Enligt förtroendemannalagen har du som fackligt förtroendevald ett starkt skydd i din anställning. Lagen föreskriver att du som förtroendevald inte får ges sämre arbetsförhållanden eller arbetsvillkor på grund av sitt fackliga uppdrag. Detta innebär att din arbetsgivare inte får diskriminera eller missgynna dig som förtroendevald för att du utför dina fackliga uppdrag.
Du som förtroendevald får dessutom företrädesrätt till fortsatt arbete vid arbetsbrist om det är av särskild betydelse för den fackliga verksamheten på arbetsplatsen att du som förtroendevald blir kvar. Om det endast är möjligt efter omplacering av dig är en förutsättning att du som förtroendevald har tillräckliga kvalifikationer för den nya rollen. Även vid tvist om giltigheten av en uppsägning eller avskedande har du som förtroendevald rätt att behålla din anställning tills tvisten är slutligen avgjord, om det är av särskild betydelse för den fackliga verksamheten på arbetsplatsen att din anställning består.
Ni som arbetsgivare är skyldig att ge förtroendevalda den ledighet som krävs för deras uppdrag. Som arbetsgivare får ni inte heller diskriminera eller missgynna en arbetstagare på grund av dennes fackliga uppdrag. Som arbetsgivare har ni även skyldighet att informera och samverka med förtroendevalda i frågor som rör arbetsmiljö och arbetsvillkor. Även arbetsgivare på annan arbetsplats än den förtroendevaldas egen är skyldig att låta den förtroendevalda få tillträde och vara verksam i den omfattning som behövs för uppdraget. Det får dock inte medföra betydande hinder för verksamheten, och arbetsgivaren har rätt att begära förhandling med facket om tystnadsplikt.
Innan ni som arbetsgivare vidtar åtgärder som kan påverka den förtroendevaldas arbetsförhållanden eller arbetsuppgifter, måste ni som arbetsgivare dessutom varsla den berörda fackliga organisationen och om organisationen kräver ha en överläggning innan ändring. Vid uppsägningar på grund av arbetsbrist kan dessutom förtroendevalda få företräde till fortsatt anställning beroende av vikten av dennes uppdrag.