Med digitaliseringens utveckling fattar AI-lösningar allt fler myndighetsbeslut, vilket har skapat en debatt om effektivitet kontra rättssäkerhet. Nedan förklaras några viktiga frågor kring myndighetsbeslut som fattas av algoritmer.
Att följa ditt anställningskontrakt och företagets policys är avgörande. Genom din anställning har du åtagit dig att vara lojal mot arbetsgivaren, utföra dina arbetsuppgifter, och prioritera arbetsgivarens intressen. Om du bryter mot dessa åtaganden kan det leda till att din anställning avslutas.
Debatten om balansen mellan arbetslivet och privatlivet har öppnat för samspel mellan arbete och privata göromål. Du kanske vill utföra privata ärenden under arbetstid, som att boka klipptid eller ta privata samtal. Företagsledningen och kulturen avgör om detta tillåts eller ignoreras. Arbetsgivaren är dock inte skyldig att tillåta att sådant utförs på betald arbetstid. Om det inte är okej, måste du ordna privata åtaganden på din fritid eller ta ut kompledighet eller semester. Vad du gör på din rast är däremot oftast inte något arbetsgivaren kan kontrollera.
Om du inte arbetar eller står till arbetsgivarens förfogande har du ingen rätt till lön, och fortsatt oönskat beteende kan leda till uppsägning eller avsked. Företagskultur och ditt individuella avtal påverkar situationen. Om hela företaget exempelvis tillåts ta privata samtal under arbetstid, är det svårt för dig som enskild arbetstagare att bli uppsagd enbart för det. Om du har flextid eller kan styra ditt arbete och arbetar in den tiden senare, kan det dessutom vara okej om det sker inom ditt avtal. Det är dock bra att diskutera sådana situationer med din chef för att undvika missförstånd.
Om du utför arbete för egen räkning under arbetstid kan dessutom andra aspekter vara värda att fundera på. Dels kan skattemässiga förpliktelser eller frågor om vem som betalar för eventuell skada uppstå, dels kan arbetsgivaren ha förbjudit dig att använda arbetsutrustningen för privat bruk. Ytterst kan det även ses som en konkurrerande bisyssla som går mot anställningsavtalets lojalitetsplikt, särskilt om du utför arbete hos en annan person och eventuellt får betalt i pengar eller genom byte av tjänst för arbetet.
Debatten om balansen mellan arbetslivet och privatlivet har öppnat för samspel mellan arbete och privata göromål. Arbetstagaren kanske vill utföra privata ärenden under arbetstid, som att boka klipptid eller ta privata samtal. Företagsledningen och kulturen avgör om detta tillåts eller ignoreras. Ni som arbetsgivare är dock inte skyldiga att tillåta att sådant utförs på betald arbetstid. Om det inte är okej, måste arbetstagaren istället ordna privata åtaganden på sin fritid eller ta ut kompledighet eller semester. Om arbetstagaren bryter mot en av er uppsatt klausul i anställningsavtalet eller företagspolicy kan ni ytterst avsluta anställningen på grund av avtalsbrott. Vad arbetstagaren gör på sin rast är däremot oftast inte något ni som arbetsgivare kan kontrollera.
Om arbetstagaren inte arbetar eller står till arbetsgivarens förfogande har ni som arbetsgivare ingen skyldighet att betala ut lön för den tidpunkten, och fortsatt oönskat beteende kan leda till möjlighet att säga upp eller avskeda personen. Företagskultur och det individuella avtalet med arbetstagaren påverkar dock situationen. Om hela företaget exempelvis tillåts ta privata samtal under arbetstid, är det svårt att säga upp en enskild arbetstagare enbart för det. Om ni som arbetsgivare och arbetstagare kommit överens om flextid eller att arbetstagaren kan styra sitt arbete kan det dessutom anses vara okej för arbetstagaren att göra vissa privata ärenden under arbetstid. Förutsättningen kan vara att denne arbetar in tiden senare och att det sker inom ramen för avtalet. Det är dock bra att diskutera och komma överens om hur sådana situationer ska skötas för att undvika missförstånd, och även bra att ta fram skriftliga policys för dessa situationer som alla anställda kan komma åt.
Om arbetstagaren utför arbete för egen räkning under arbetstid kan dessutom andra aspekter vara värda att fundera på. Dels kan skattemässiga förpliktelser eller frågor om vem som betalar för eventuell skada uppstå, dels kan ni som arbetsgivare ha förbjudit arbetstagaren att använda arbetsutrustningen för privat bruk. Ytterst kan det även ses som en konkurrerande bisyssla som går mot anställningsavtalets lojalitetsplikt, särskilt om arbetstagaren utför arbete hos en annan person och eventuellt får betalt i pengar eller genom byte av tjänst för arbetet.