När en arbetstagare slutar på sitt arbete har den i normala fall uppsägningstid, oavsett om arbetstagaren säger upp sig själv eller det är arbetsgivaren som tar initiativ till uppsägningen. Under uppsägningstiden kvarstår den anställde i anställningen. I denna artikel går vi igenom vad som är viktigt att veta för både arbetstagare och arbetsgivare.
När en anställning avslutas genom en uppsägning, oavsett om den kommer från arbetstagarens eller arbetsgivarens sida kommer det leda till en uppsägningstid. Det är den tid du måste arbeta efter du har sagt upp dig. Du kvarstår i anställning som vanligt under uppsägningstiden och vilket betyder att du har alla de rättigheter och skyldigheter som tillkommer dig genom anställningen tills sista dagen. Det betyder bland annat att du måste iaktta din lojalitetsplikt men också att du har rätt till lön och förmåner.
Ja. Den enda gången du inte har rätt till uppsägningstid om din anställning upphör är om du blir avskedad. Annars har du alltid rätt att arbeta hela tiden ut, oavsett om du blivit uppsagd på grund av personliga skäl, arbetsbrist eller själv har sagt upp dig. Det är också alltid möjligt att komma överens med arbetsgivaren om att du inte behöver arbeta hela uppsägningstiden ut, antingen på så sätt att du blir arbetsbefriad eller att anställningen upphör i förtid.
Lagen om anställningsskydd (LAS) anger den lägsta standarden för uppsägningstider. Som minst gäller en månads ömsesidig uppsägningstid för både arbetstagare och arbetsgivare. Detta går inte att avtala bort, det vill säga det är inte möjligt att med giltig verkan avtala om en uppsägningstid på endast två veckor. Det är däremot möjligt att avtala om längre uppsägningstid.
Minsta uppsägningstid enligt LAS är:
Det är möjligt att i kollektivavtal avtala om andra uppsägningstider.
Om du är helt föräldraledig och blir uppsagd på grund av arbetsbrist börjar inte din uppsägningstid löpa förrän du kommer tillbaka till arbetet eller från och med den dag du anmält att du ska börja arbeta igen. Säger du upp dig själv under föräldraledigheten börjar dock uppsägningstiden löpa från den dagen uppsägningen sker.
Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist när du är på semester börjar din uppsägningstid löpa när du kommer tillbaka från semestern. Har du ansökt om semester och sedan blir uppsagd, så att semestern hamnar under uppsägningstiden har du rätt att ta ut semestern. Har du inte ansökt om semester innan uppsägningen har du bara rätt till ledighet om arbetsgivaren godkänner det.
Jag vill söka jobb under min uppsägningstid, får jag göra det på arbetstid?
Under din uppsägningstid har du rätt till skälig ledighet från din anställning för att besöka arbetsförmedlingen eller på annat sätt söka arbete, vilket kan vara att till exempel få ledigt för att gå på intervju hos en annan arbetsgivare.
Vid en provanställning krävs det inga sakliga skäl för att avsluta provanställningen, utan arbetsgivaren kan grunda det beslutet på vad denne vill. Om arbetsgivaren bestämmer sig för att avsluta provanställningen så måste arbetsgivaren underrätta dig om detta två veckor i förväg. Detta kan ses som en form av uppsägningstid. Beroende på vad som avses med att ha blivit uppsagd från provanställningen kan det vara möjligt att du ska sluta om en vecka. Om du själv vill avbryta provanställningen så har du ingen form av uppsägningstid eller tid för att lämna underrättelse.
Andra villkor kan finnas i kollektivavtal. Det är också möjligt att avtala om ömsesidig uppsägningstid om till exempel två veckor eller en månad i det enskilda anställningsavtalet.