Vid jobbsökande går det ibland att finna i vissa annonser att endast personer som har svenskt medborgarskap kan bli aktuella för en tjänst. Är det verkligen tillåtet att sortera ut vilka som kan söka och få tjänsten på detta sätt? I denna artikel går vi igenom på vilka sätt det är tillåtet att begränsa vem som får en tjänst, och vad som är viktigt att tänka på både för dig som är arbetstagare och er som arbetsgivare.
Det beror på vilket jobb du har sökt. Enligt kungörelse (1974:152) om beslutad ny regeringsform (Regeringsformen) finns det krav på att Justitieombudsmannen och Justitiekanslern ska vara svenska medborgare, liksom att ordinarie domare ska vara svensk medborgare. I övrigt får det enligt regeringsformen uppställas krav på svenskt medborgarskap i andra lagar. Lag (1994:260) om offentlig anställning är en sådan. Där framkommer det att det är bara svenska medborgare som får ha en anställning som åklagare eller polisman eller ha en militär anställning. Det finns även andra statliga anställningar där svenskt medborgarskap kan vara ett krav, där arbetstagaren kommer befatta sig med känsliga uppgifter gällande Sveriges säkerhet. Förutom dessa typer av arbeten kan det vara svårt för en arbetsgivare att motivera att det krävs svenskt medborgarskap och det kan utgöra diskriminering på grund av etnisk tillhörighet.
Ja, det kommer vara svårare för en arbetsgivare inom den privata sektorn att motivera att svenskt medborgarskap krävs för anställning. I ett fall som prövats av Diskrimineringsombudsmannen kom man fram till att det var diskriminering på grund av etnisk tillhörighet att neka en arbetssökande anställning på grund av att han inte var EU-medborgare. Detta kan likställas med om ett krav på svenskt medborgarskap skulle ställas upp, det är inte tillåtet. Om arbetsgivaren däremot, på ett bra sätt kan motivera kravet på svenskt medborgarskap och det finns ett berättigat syfte behöver det inte nödvändigtvis utgöra diskriminering.
Det kommer då i de flesta fall röra sig om otillåten diskriminering på grund av etnisk tillhörighet. Upplever du att du har blivit utsatt kan du anmäla diskrimineringen till Diskrimineringsombudsmannen.
Det beror på vilken typ av tjänst ni erbjuder. Enligt Kungörelse (1974:152) om beslutad ny regeringsform (Regeringsformen) finns det krav på att Justitieombudsmannen och Justitiekanslern ska vara svenska medborgare, liksom att ordinarie domare ska vara svenska medborgare. Regeringsformen tillåter även att andra lagar ställer krav på svenskt medborgarskap för specifika tjänster. En sådan lag är Lag (1994:260) om offentlig anställning. Denna lag stipulerar att endast svenska medborgare får anställas som åklagare, polismän eller inom militären. Det finns även andra statliga tjänster där svenskt medborgarskap kan vara ett krav, särskilt när det gäller känsliga uppgifter som rör Sveriges säkerhet. Förutom dessa undantag kan det vara svårt att motivera ett krav på svenskt medborgarskap utan att det riskerar att betraktas som diskriminering baserat på etnisk tillhörighet.
Ja, det är svårare att rättfärdiga ett sådant krav inom privat sektor. I ett fall som prövats av Diskrimineringsombudsmannen fastslogs det att det var diskriminering på grund av etnisk tillhörighet att neka en sökande jobb på grund av att denne inte var EU-medborgare. Att ställa krav på svenskt medborgarskap kan i många fall innebära samma typ av diskriminering och är därmed inte tillåtet. Om ni som arbetsgivare kan motivera kravet med ett berättigat syfte och har starka skäl för det, kan det dock undantas från att betraktas som diskriminering.
För att undvika anklagelser om otillåten diskriminering bör ni säkerställa att kravet på svenskt medborgarskap är väl motiverat och nödvändigt för den specifika tjänsten. Om en arbetssökande anser att kravet är oskäligt kan denne anmäla det till Diskrimineringsombudsmannen. Det är därför viktigt att ni noga överväger och dokumenterar skälen till att ni ställer upp ett sådant krav, för att kunna visa att det finns ett berättigat syfte bakom det.