När en arbetstagare blir sjuk finns det en del att tänka på eftersom arbetstagarens inkomst blir fortsatt viktig. Samtidigt är det också nödvändigt att veta om arbetsgivarens ansvar och skyldigheter gentemot den sjukskrivna. Nedan ges det en genomgång av några viktiga aspekter om sjuklön och sjukpenning samt arbetsgivarens ansvar.
Om du blir sjuk och får sjuklön från din arbetsgivare, ska du anmäla det på din första sjukdag. Arbetsgivaren betalar då sjuklön för de första 14 dagarna, minus karensavdraget för första dagen. Arbetsgivaren kan dock kräva en försäkran om sjukperioden samt ett läkarintyg från sjunde dagen för utbetalning av sjuklön. Det är även arbetsgivarens ansvar att sedan anmäla sjukskrivningen till Försäkringskassan. Om du däremot inte har sjuklön från din arbetsgivare ska du istället anmäla dig själv direkt till Försäkringskassan.
Efter 14 dagar prövar och utbetalar Försäkringskassan sjukpenning oavsett vem som betalat tidigare sjuklön. Om du blir sjuk igen inom fem dagar räknas det som samma sjukperiod.
Under de första 90 dagarna har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra ditt vanliga eller tillfälligt arbete hos arbetsgivaren, med ersättning på ca 80 % av din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Efter 90 dagar gäller sjukpenning endast om du inte kan utföra något arbete alls hos arbetsgivaren.
Under sjukskrivningen ska arbetsgivaren stödja din återgång i arbete, exempelvis genom att erbjuda deltidsarbete eller andra arbetsuppgifter. De första 180 dagarna kan du även söka annat arbete och få vägledning från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning endast om du inte kan arbeta alls räknat på hela arbetsmarknaden. Efter 364 dagar minskas sjukpenningen till ca 75 % av din SGI.
Som sjukskriven har du ett utökat anställningsskydd, vilket gör det svårare för arbetsgivaren att säga upp dig. Innan uppsägning måste arbetsgivaren överväga rehabilitering, omplacering och andra åtgärder för att du ska kunna återgå i tjänst. Om du ändå sägs upp under sjukskrivningen har du fortfarande rätt till viss sjukpenning men ett begränsat belopp, och du måste meddela Försäkringskassan om din ändrade situation för att undvika återbetalningsskyldighet för felaktigt utbetalt belopp.
Som arbetsgivare betalar ni som huvudregel ut sjuklön upp till den 14 dagen från första sjukdagen, minus karensavdrag för första sjukdagen. Ni kan vänta med att betala tills arbetstagaren lämnat en försäkran, och senast från den sjunde kalenderdagen kan ni kräva ett läkarintyg. Efter 14 dagar övertar Försäkringskassan utbetalningen, och ni behöver endast anmäla sjukskrivningen till dem. Om arbetstagaren på nytt blir sjuk inom fem arbetsdagar från tidigare sjukfrånvaro räknas det som samma sjukperiod.
Om arbetstagaren är sjukskriven under en längre tid är ni som arbetstagare ansvariga för att ha kontakt med arbetstagaren i syfte att försöka rehabilitera arbetstagaren och göra upp en plan för återgång i tjänst. Ni kan även behöva omplacera arbetstagaren till lägre sysselsättningsgrad eller andra arbetsuppgifter för att arbetstagaren ska kunna återgå i tjänst hos er som arbetsgivare.
En sjukskriven arbetstagare har ett starkt anställningsskydd, vilket gör uppsägning svårare. Ni måste först uppfylla era skyldigheter, som rehabilitering och omplacering, innan uppsägning kan övervägas. Om återgång till arbetet ändå är omöjlig kan uppsägning ske, men då måste processen för uppsägning på grund av personliga skäl följas. Uppsägning kan även ske på grund av arbetsbrist, med vanliga turordningsregler.