För den som är långvarigt sjuk kan det ibland vara möjligt att så sjukersättning istället för att få inkomst genom arbete. Sjukersättning, eller förtidspension som det tidigare kallades, kan leda till frågor och funderingar hos både arbetstagare och arbetsgivare, här går vi igenom vad som kan vara viktigt att tänka på.
Förtidspension är det gamla namnet på vad som idag motsvaras av sjukersättning. Om du som arbetstagare på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning aldrig kommer kunna arbeta heltid. Kan du ha rätt till att få sjukersättning. Reglerna och kraven som ställs för att du ska kunna få sjukersättning skiljer sig något åt beroende på din ålder och arbetslivserfarenhet.
Om du är anställd och sedan av någon anledning beviljas hel sjukersättning, det vill säga att du inte kan arbeta överhuvudtaget, har din arbetsgivare rätt att avsluta din anställning. Det ställs inte krav på att det ska finnas sakliga skäl för avslutandet av anställningen, och du har inte heller rätt till någon uppsägningstid. Arbetsgivaren har bara rätt att avsluta anställningen om det föreligger ett lagakraftvunnet beslut om hel sjukersättning utan tidsbegränsning. Anställningen kommer att avslutas i och med att du som arbetstagare får del av arbetsgivarens besked.
Nej, om arbetsgivaren avslutar anställningen på grund av att du har beviljats hel sjukersättning ska detta göras genom ett skriftligt besked. Om arbetsgivaren avslutar anställningen muntligt kommer detta beslut dock vara gällande, men arbetsgivaren blir skadeståndsskyldig eftersom det är ett brott mot en ordningsföreskrift att göra det muntligt.
Nej, arbetsgivaren kan bara avsluta din anställning utan att det föreligger sakliga skäl om du har beviljats hel sjukersättning, det vill säga att din arbetsförmåga också är helt nedsatt. Om du beviljats sjukersättning till en fjärdedel, hälften eller tre fjärdedelar har arbetsgivaren inte rätt att säga upp dig. Det krävs då sakliga skäl och att du till slut inte kan utföra något arbete som är av värde för arbetsgivaren. Arbetsgivaren ska också ha genomfört ett flertal åtgärder innan uppsägning kan ske.
Förtidspension är det tidigare namnet på vad som idag kallas sjukersättning. Om en arbetstagare på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning aldrig kommer kunna arbeta heltid, kan personen ha rätt till sjukersättning. Reglerna och kraven för att beviljas sjukersättning varierar beroende på arbetstagarens ålder och arbetslivserfarenhet.
Om en anställd beviljas hel sjukersättning, vilket innebär att personen inte kan arbeta överhuvudtaget, har ni som arbetsgivare rätt att avsluta anställningen. Det krävs inte att det finns sakliga skäl för att avsluta anställningen, och arbetstagaren har inte rätt till uppsägningstid. Rätten att avsluta anställningen gäller endast om det finns ett lagakraftvunnet beslut om hel sjukersättning utan tidsbegränsning. Anställningen avslutas i och med att ni ger arbetstagaren besked om detta.
Nej, om ni avslutar anställningen på grund av att arbetstagaren beviljats hel sjukersättning måste detta göras genom ett skriftligt besked. Om anställningen avslutas muntligt gäller beslutet ändå, men ni som arbetsgivare kan bli skadeståndsskyldiga eftersom det strider mot en ordningsföreskrift.
Ni har inte rätt att avsluta anställningen utan sakliga skäl om arbetstagaren har beviljats sjukersättning på mindre än heltid. I dessa fall krävs sakliga skäl för uppsägning, och ni måste först ha genomfört flera åtgärder för att anpassa arbetet innan uppsägning kan bli aktuellt.