Psykisk ohälsa har blivit en alltmer framträdande fråga på svenska arbetsplatser, och som chef har man både ett ansvar och en skyldighet att agera. Att skapa en arbetsmiljö som främjar välmående är inte bara viktigt för att förebygga sjukdomar, utan också för att säkerställa verksamhetens långsiktiga hållbarhet och framgång. Men vilka skyldigheter har en chef när det gäller att förebygga och hantera psykisk ohälsa, och hur kan man bäst stödja sina medarbetare i sådana situationer?
Ja. Arbetsmiljöverket har i sin föreskrift som handlar om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (AFS 2015:4) stadgat allmänna råd som arbetsgivare ska följa. De allmänna råden anger att arbetsgivaren bör ha tydliga och dokumenterade riktlinjer kring hur en god social arbetsmiljö uppnås. Om du som arbetstagare mår dåligt på grund av din arbetsmiljö eller arbetsuppgifter är det arbetsgivarens ansvar att vidta åtgärder för att förbättra din situation.
Nej, psykisk ohälsa utgör inte ett skäl för att säga upp en arbetstagare. Arbetsdomstolen har klargjort detta i AD 1978 nr 139 där det framförs att det föreligger ett principiellt förbud för att säga upp arbetstagare på grund av sjukdom. Det är enbart i undantagsfall som detta kan ligga till grund för uppsägning. I förarbetena anges att sådant undantag föreligger om sjukdomen inneburit ett stadigvarande nedsättning av arbetsförmågan som medför att arbetstagaren inte längre kan utföra arbete av någon betydelse.
Ja, som utgångspunkt kan man vara sjukskriven på grund av psykisk ohälsa. Tiden för sjukskrivning varierar mellan olika personer och görs i samråd med aktuell läkare.
Det beror på. Har du varit sjukskriven en längre tid är det inte ovanligt att du i samråd med din arbetsgivare tar fram en rehabiliteringsplan. Syftet med planen är att du ska kunna återanpassas till arbetet. Det kan exempelvis handla om att anpassa din arbetstid eller arbetsuppgifter under en kortare tid. Du som arbetstagare är skyldig att medverka i att ta framtagandet av en sådan plan.
Av arbetsmiljölagen följer att ansvaret för en god arbetsmiljö ligger hos arbetsgivaren. Med god arbetsmiljö innefattas även hälsan hos alla som arbetar inom verksamheten. Arbetsgivaren är skyldig att kontinuerligt undersöka, bedöma och vid behov förbättra arbetsmiljön, vilket omfattar att identifiera riskfaktorer som kan leda till psykisk ohälsa, såsom hög arbetsbelastning, konflikter på arbetsplatsen eller otydliga arbetsroller.
Om du har medarbetare som drabbats av psykisk ohälsa är det viktigt att du som ansvarig chef vidtar åtgärder. Riktlinjer för hur sådana situationer ska hanteras kan hämtas från Arbetsmiljöverkets allmänna rekommendationer (AFS 2015:4). Om någon drabbas av stressrelaterad ohälsa är det en stark indikation på att det kan föreligga arbetsmiljöproblem på arbetsplatsen. För att förebygga detta är det viktigt att ni noga undersöker vilka faktorer som kan orsaka detta och att det finns rehabiliteringsåtgärder på plats.
Försäkringskassan har tagit fram en mall som används som rehabiliteringsplan. Syftet med en sådan plan är att du som chef ska undersöka hur du kan underlätta arbetstagarens återgång till arbetet. Det kan exempelvis handla om att man undersöker möjligheten att anpassa arbetstider, arbetsuppgifter och eventuella insatser som måste genomföras. Arbetstagaren är skyldig att medverka till att ta fram planen. Det är därmed viktigt att du som chef lämnar utrymme för den aktuella anställde att lämna synpunkter på rehabiliteringsplanen.
Som chef har du en central roll i att skapa en arbetsmiljö där psykisk ohälsa förebyggs. Det innebär att främja en öppen dialog om arbetsbelastning, stress och välmående. Regelbundna medarbetarsamtal kan ge insikt i hur arbetssituationen upplevs och om det finns behov av stöd eller förändringar. Genom att aktivt arbeta med att klargöra arbetsroller, sätta tydliga mål och förväntningar samt säkerställa att arbetsbelastningen är rimlig, kan du förebygga stressrelaterade problem. Dessutom är det viktigt att uppmuntra till balans mellan arbete och fritid, exempelvis genom att erbjuda flexibla arbetstider och främja pauser och återhämtning under arbetsdagen. Att utbilda dig och ditt team i att hantera psykisk ohälsa kan också vara ett effektivt sätt att minska risken för att medarbetare drabbas.
Det är arbetsgivarens ansvar att förebygga psykisk ohälsa genom att identifiera risker enligt arbetsmiljölagen.
Chefer ska vidta åtgärder och anpassa arbetet för drabbade medarbetare.
Vid sjukskrivning ska en plan för återgång till arbetet tas fram.
Regelbundna samtal och tydliga arbetsroller hjälper till att förebygga psykisk ohälsa.