För den som är anställd i offentlig sektor gäller i många fall speciella regler i förhållande till den som är anställd i privat sektor. Reglerna ser lite annorlunda ut gällande till exempel uppsägningar, bisysslor och disciplinåtgärder. I denna artikel går vi igenom några saker som är viktiga att känna till.
Du som arbetar i offentlig sektor omfattas i vissa fall av lag (1994:260) om offentlig anställning (LOA). Den som är anställd av riksdagen och dess myndigheter, myndigheterna under regeringen samt kommuner, regioner och kommunalförbund anses vara offentligt anställd. För dig som är anställd inom kommunen gäller dock inte alla regleringar i LOA.
LOA finns till för att säkerställa att tillit till och rättssäkerhet i den offentliga förvaltningen upprätthålls. Syftet är också att säkerställa att anställda utför sitt arbete enligt principer om saklighet och opartiskhet.
LOA reglerar stora delar av din anställning. Några exempel är:
Alla andra övriga arbetsrättsliga lagar så som LAS, MBL och arbetstidslagen och föräldraledighetslagen gäller även dig som omfattas av LOA. LOA är en speciallag som gäller om den skiljer från övriga arbetsrättslagar, men finns inte någon reglering där angående ett särskilt område gäller till exempel LAS eller annan relevant lag.
Ja, du som är anställd inom det offentliga har en kritikrätt som gör att du offentligt har rätt att kritisera din arbetsgivare på ett mer långtgående sätt en någon som är anställd inom privat sektor. På detta sätt kan lojalitetsplikten inom anställningsförhållandet sägas skilja sig åt mellan de två sektorerna. Eftersom var och en har yttrandefrihet gentemot det allmänna så kan inte den statliga arbetsgivaren tysta dig eller ge dig någon form av reprimander för att du utnyttjar din yttrandefrihet, även om du nyttjar den till att kritisera arbetsgivaren.
Ni som arbetsgivare inom offentlig sektor omfattas av lagen (1994:260) om offentlig anställning (LOA). Den reglerar anställningar inom riksdagen och dess myndigheter, myndigheter under regeringen, samt kommuner, regioner och kommunalförbund. Genom LOA ska ni upprätthålla rättssäkerhet och tillit inom den offentliga förvaltningen genom att följa regler om saklighet och opartiskhet.
LOA är utformad för att säkerställa att de som anställs och arbetar inom offentlig sektor gör detta med hög integritet och professionalism. Som arbetsgivare måste ni tillämpa principer om saklighet och opartiskhet när ni fattar beslut om anställningar och andra arbetsrelaterade frågor. Detta är för att skydda både myndighetens och allmänhetens förtroende.
LOA innebär särskilda krav på arbetsgivare inom offentlig sektor, såsom:
Ja, lagar som LAS, MBL, arbetstidslagen och föräldraledighetslagen gäller även för er som omfattas av LOA. LOA fungerar som en speciallag som gäller i de fall där den avviker från andra arbetsrättsliga lagar. Om den inte reglerar ett specifikt område, gäller istället till exempel LAS eller annan relevant lag.
Era anställda inom offentlig sektor har en mer långtgående kritikrätt än de som är anställda inom privat sektor. De har rätt att offentligt kritisera er som arbetsgivare utan att ni kan tysta dem eller ge dem reprimander. Detta följer av yttrandefriheten gentemot det allmänna, vilket innebär att den statliga arbetsgivaren inte kan bestraffa en arbetstagare för att hen utnyttjar sin yttrandefrihet, även om det sker i form av kritik mot arbetsgivaren.
Ni som arbetsgivare bör vara medvetna om dessa rättigheter och skyldigheter för att skapa en transparent och rättssäker arbetsmiljö inom offentlig förvaltning.