Det finns många anledningar till att människor behöver ha en skyddad identitet. Att ha en skyddad identitet orsakar oftast inga problem i arbetslivet men kan ibland skapa merarbete för en arbetsgivare. Får arbetsgivare neka en person anställning på grund av att denne har skyddad identitet?
I princip ja. I Sverige råder fri anställningsrätt vilket innebär att arbetsgivare själva har rätt att bestämma om någon ska anställas, om det finns behov av arbetskraft och vem som ska anställas. Enligt Arbetsdomstolen (AD) så innebär ”den i svensk arbetsrätt gällande grundsatsen om arbetsgivarens fria anställningsrätt att en arbetsgivare i princip har rätt att ställa upp vilka anställningsvillkor som helst och att anställa vem han önskar”, AD 1985 nr 129. Arbetsgivaren får alltså ha vilka krav eller förväntningar som den på vill på en framtida anställd, men det finns vissa undantag.
Nja, det finns vissa undantag till den fria anställningsrätten. Bland annat kan arbetsgivare ibland vara styrda av tidigare arbetstagares rätt till återanställning när de ska anställa någon, men det viktigaste undantaget är rätten för arbetstagare att inte bli diskriminerade. Om en arbetsgivare väljer bort en arbetssökande av en anledning som kan hänföras till någon av de sju diskrimineringsgrunderna så är det inte tillåtet. En skyddad identitet kan normalt inte kopplas till någon av diskrimineringsgrunderna och det är därför tillåtet att välja bort dig. Kan du dock på något sätt visa att det har något samband med en diskrimineringsgrund blir bedömningen annorlunda.
I princip, ja. I Sverige gäller fri anställningsrätt, vilket innebär att ni som arbetsgivare har rätten att bestämma om ni vill anställa en person eller inte, baserat på era behov och krav. Enligt Arbetsdomstolen (AD) innebär den fria anställningsrätten att ni i princip har rätt att ställa upp vilka anställningsvillkor som helst och att anställa vem ni önskar (AD 1985b nr 129). Det ger er frihet att fastställa vilka förväntningar eller kriterier ni har på en framtida anställd, men det finns vissa viktiga undantag att beakta.
Inte alltid. Trots den fria anställningsrätten finns det undantag. Till exempel kan ni vara bundna av tidigare arbetstagares rätt till återanställning vid en nyrekrytering. Det viktigaste undantaget är dock diskrimineringsförbudet. Om ni väljer bort en arbetssökande av en anledning som kan kopplas till någon av de sju diskrimineringsgrunderna, är detta inte tillåtet. En skyddad identitet är i sig inte kopplad till någon diskrimineringsgrund, vilket gör det lagligt att välja bort en kandidat på den grunden. Om kandidaten däremot kan visa att ert beslut på något sätt är kopplat till en diskrimineringsgrund, har ni som arbetsgivare inte rätt att neka anställning på den grunden.
Genom att vara medvetna om dessa regler kan ni undvika juridiska komplikationer och säkerställa att era rekryteringsbeslut är både rättvisa och lagliga.