Julledigheten väcker ofta frågor om arbetstider, rätt till ledighet och ersättning för både arbetstagare och arbetsgivare. Nedan följer en genomgång av de vanligaste frågorna och svaren om hur julhelgen påverkar arbetsrättsliga skyldigheter och rättigheter, med särskilt fokus på kollektivavtalens betydelse.
Aftnar exempelvis midsommarafton, nyårsafton eller julafton räknas inte som röda dagar men däremot räknas de som allmänna helgdagar. Röda dagar är också ett sätt att göra uttryck för helgdagar men behöver nödvändigtvis inte vara det. Exempelvis anses söndagar vara en röd dag.
Att julafton är en helgdag framgår av lag (1989:253) om allmänna helgdagar. Det finns ingen generell lagstadgad rätt att vara ledig under julhelgen, vilket innebär att arbetsgivaren kan kräva att du arbetar om verksamheten kräver det. Däremot omfattar många kollektivavtal regler som ger rätt till ledighet eller förkortad arbetstid under specifika dagar som julafton och nyårsafton
Det beror på, om arbetsgivaren har ett kollektivavtal så finns det oftast regler kring OB-tillägg och övertidsersättning, alternativt kan detta vara reglerat i anställningsavtalet. Det är dock att anmärka att övertidsersättning betalas ut om arbetsgivaren beordrat dig att arbeta utöver din ordinarie arbetstid. Ersättningen kan du få ut i antingen pengar eller i kompensationsledighet. Hur stor ersättningen i fråga är beror på sektor, bransch och yrke men framför allt vad som framgår av avtal eller överenskommelse.
Utred i första hand vad som framgår av ditt anställningsavtal och kollektivavtal. Om du inte har någon avtalad julledighet är det bra att i god tid informera din arbetsgivare om din önskade ledighet. Din arbetsgivare måste då godkänna ledigheten för att du ska ha rätt till den.
Som arbetsgivare är det viktigt att vara medveten om att det inte finns någon lagstadgad skyldighet att ge ledighet eller förkortad arbetstid på julafton eller under andra juldagar. Om verksamheten kräver det kan du schemalägga arbete under dessa dagar. Men om arbetsplatsen omfattas av ett kollektivavtal, kan det finnas regler som kräver att arbetstiden minskas eller att de anställda får ledigt under dessa specifika dagar.
Om du som arbetsgivare har kollektivavtal på arbetsplatsen är det viktigt att agera i enlighet med det som framkommer i avtalet. Detsamma gäller för anställningsavtal. För att motverka missförstånd hos arbetstagare är det av betydelse att du informerar om vilka regler och rutiner som gäller vid ansökan om ledighet och om arbetstagarna behöver beakta tidsfrister för sådan ansökan.
Aftnar som julafton är inte röda dagar men räknas som allmänna helgdagar. Söndagar är dock alltid röda dagar.
Det finns ingen lagstadgad rätt till ledighet under julhelgen, men kollektivavtal kan ge rätt till ledighet eller förkortad arbetstid.
Regleras av kollektivavtal eller anställningsavtal och betalas om du arbetar på röda dagar eller övertid, beroende på vad som avtalats.
Arbetsgivaren behöver följa kollektivavtal och informera om gällande regler för ledighetsansökningar och arbetstid under julhelgen.