Vad innebär det egentligen att vara egenanställd? Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att frilansare är egenanställda istället för att driva ett eget företag. I denna artikel går vi igenom vad som kan vara bra att känna till.
Om du vill utföra uppdrag åt flera uppdragsgivare men inte vill hantera faktureringen via ett eget företag, kan du anlita ett så kallat "egenanställningsföretag" som tar hand om fakturering, skatter och annan administration mot en avgift. Du är fortfarande ansvarig för att hitta och genomföra uppdragen.
Ja. När du anlitar ett egenanställningsföretag blir företaget din arbetsgivare och du ses som anställd i företaget. Det är företaget som ansvarar för att betala arbetsgivaravgifter, skatter och som är godkänt för F-skatt. Egenanställningsföretaget blir också den part som ingår avtal med dina kunder. Därför är det viktigt att ha ett avtal med egenanställningsföretaget innan du tar på dig uppdrag, så att alla parter är medvetna om vem som är avtalsparter.
Eftersom egenanställningsföretaget betalar arbetsgivaravgifter, betalas även pensionsavgifter in. Däremot har du oftast ingen tjänstepension, som är vanlig i en traditionell anställning. Detta kan du kompensera för genom att själv spara cirka 4,5 % av din inkomst i ett långsiktigt pensionssparande.
Eftersom du själv ansvarar för att hitta och sköta dina kunder, bestämmer du också när du kan vara ledig. Egenanställningsföretagen betalar vanligtvis inte ut semesterlön, men de inkluderar ofta semesterersättning i din lön. Denna kan du spara och använda under din ledighet.
Vid föräldraledighet behöver du pausa dina uppdrag. Du får föräldrapenning från Försäkringskassan, som baseras på din sjukpenninggrundande inkomst (SGI), vilken i sin tur grundas på din tidigare inkomst.
Det är egenanställningsföretaget som bär det huvudsakliga ansvaret, eftersom de är arbetsgivaren. Du har dock samma ansvar som vilken annan anställd som helst att kontrollera att skatter och avgifter betalas korrekt. Om det inte sker kan du bli skyldig att betala din egen inkomstskatt.