Vid avslutande av en anställning följer en viss i lag stadgad uppsägningstid där arbetstagaren har samma rätt till lön och förmåner som vid övrig anställningstid. Vid uppsägning kan även ett avtal om avgångsvederlag skrivas mellan arbetsgivaren och arbetstagaren för att utöka arbetstagarens rätt och/eller slippa uppsägningsprocessen.
Avgångsvederlag är en frivillig överenskommelse mellan dig som arbetstagare och arbetsgivaren vid uppsägning, det finns därmed ingen lagstadgad rätt till sådan ersättning. Det kan uppstå när du som arbetstagare vill sluta efter lång tjänst eller när arbetsgivaren vill säga upp dig på grund av arbetsbrist eller personliga skäl, men saknar tillräckliga skäl för uppsägningen alternativt avskedande. Istället ingås ett avtal som kan liknas vid ett överenskommet utköp, vilket gör att en formell uppsägningsprocess kan undvikas.
Det är viktigt att överväga skälen till du och arbetsgivaren ska komma överens om avgångsvederlag när du funderar på beloppets storlek. Om företaget erbjuder det av goodwill kanske du som arbetstagare kan godkänna ett lägre belopp än om arbetsgivaren vill göra sig av med dig och de saknar lagliga skäl för uppsägning eller avsked. Som arbetstagare bör du känna till reglerna i lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS) om rätt till uppsägningstid, lön och förmåner. Tillsvidareanställda har minst 1 månads uppsägningstid med bibehållen lön och förmåner, som förlängs beroende på anställningstid.
Ett sådant avtalat belopp kan reglera uppsägningstid och övrig ersättning separat eller som en klumpsumma. Det är viktigt att förhandla så att vederlaget inte bara motsvarar uppsägningstiden, särskilt om det är företaget som vill säga upp dig. Beakta även pensionsinbetalningar och andra förmåner som försäkringar och friskvård vid förhandling.
Du bör förhandla om det som är viktigast för dig vid anställningens slut. Du måste anmäla dig till Arbetsförmedlingen vid tjänstens upphörande för att behålla din sjukpenninggrundande inkomst (SGI), men samtidigt kommer vederlaget påverka din utbetalning av a-kassan och inte får inte räknas in i din SGI. Dessutom kan en konkurrensklausul göra det svårt att hitta nytt jobb, så se över ditt anställningsavtal. Fundera över vad som är viktigt för dig i förhandlingen, och kom ihåg att din förhandlingsposition kan påverkas av anledningen till att ni ska skriva avtalet.
Fundera på hur du vill få det avtalade beloppet utbetalt – som ett engångsbelopp eller i månadsutbetalningar. Valet beror på din situation. Vid en stabil företagsekonomi kan månadsutbetalningar vara fördelaktiga, särskilt för att sprida skatten över flera år. Om du inte litar på företaget eller om det har ekonomiska problem kan ett engångsbelopp vara säkrare, trots risken för högre skatt. Avgångsvederlag har oftast ingen förmånsrätt vid konkurs, så det är viktigt att få ut pengarna innan eventuell konkurs.
Avgångsvederlag är en frivillig överenskommelse mellan arbetstagaren och er som arbetsgivare vid uppsägning, det finns därmed ingen lagstadgad rätt till sådan ersättning. Det kan uppstå när en arbetstagare vill sluta efter lång tjänst eller när ni som arbetsgivare vill säga upp en arbetstagare på grund av arbetsbrist eller personliga skäl, men saknar tillräckliga skäl för uppsägningen alternativt avskedande. Istället ingås ett avtal som kan liknas vid ett överenskommet utköp, vilket gör att en formell uppsägningsprocess kan undvikas.
Det finns ingen skyldighet att ingå avtal om avgångsvederlag. Som arbetsgivare kan ni ändå välja det, exempelvis att erbjuda förtidspension till en långvarig anställd som en belöning. Ni kan också förhandla ett avtal om ni vill avsluta en anställning på grund av personliga skäl eller arbetsbrist, utan att behöva följa alla uppsägningsprocesser. Samtidigt kan ni avtala om att arbetstagaren inte kan vidta ytterligare åtgärder efter avslutet.
Det är viktigt att överväga anledningen till avtalet när avgångsvederlagets storlek bestäms. Tariffer för skadestånd vid felaktig uppsägning och formella fel kan ge vägledning, liksom arbetstagarens rätt till uppsägningstid och potentiella ombuds- och rättegångskostnader. Paralleller kan även dras till utköpsklausulen i 39 § LAS. Viktigast är att ni kommer överens med arbetstagaren samt att ni skriver i avtalet att saken är slutligt reglerad i och med avtalet, särskilt om ni vill eller behöver avsluta anställningen men saknar tillräckliga skäl för exempelvis uppsägning.
Beloppet kan betalas ut som ett engångsbelopp alternativt som en månadsutbetalning. Arbetstagaren kan välja vilket som passar arbetstagaren bäst, alternativt om ni avtalar om ett av sätten gemensamt.