Arbetstagarens rätt till utveckling på arbetsplatsen styrs av och skyddas genom bland annat arbetsmiljölagen, diskrimineringslagen och lag om anställningsskydd (LAS). Arbetstagaren har dessutom en generell rätt att vara tjänstledig från sitt arbete för att genomgå utbildning vid sidan av sitt arbete.
Arbetsgivaren har en skyldighet att ordna arbetsmiljön så att den möjliggör personlig och yrkesmässig utveckling enligt 2 kap. 1 § arbetsmiljölag (1977:1160). Detta innebär att lärande ska kunna ske inom ramen för din anställning. Dessutom kan du som arbetstagare begära tjänstledighet enligt lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. Du som arbetstagare måste oftast ha arbetat en viss tid för att få rätt till ledigheten, och arbetsgivaren kan ibland skjuta upp starten, men du har en generell rätt till ledighet.
Arbetsgivaren har ett visst ansvar att utbilda eller kompetensutveckla dig som arbetstagare innan uppsägning, enligt omplaceringsskyldigheten i lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS). Om det finns en omplaceringstjänst som du som arbetstagare i övrigt uppfyller kraven för, måste arbetsgivaren acceptera viss upplärningstid. Domstolen anser att arbetsgivaren bör ge några månaders inlärning innan arbetstagarens lämplighet kan utvärderas.
Utbildning och kompetensutveckling kan vara för alla eller individuellt anpassad. Vid sådana erbjudanden från arbetsgivaren får däremot ingen diskriminering ske enligt diskrimineringslagen (2008:567). Arbetsgivaren har bland annat en skyldighet att vidta aktiva åtgärder för att minska diskriminering, vilket inkluderar bland annat kompetensutveckling. Det innebär att exempelvis möjligheter till kurser inte får variera beroende på diskrimineringsgrunder. Arbetsgivaren har dessutom en skyldighet att främja en jämn könsfördelning inom olika befattningar genom bland annat utbildning och kompetensutveckling.
Ni som arbetsgivare ska ordna arbetsmiljön så att den möjliggör personlig och yrkesmässig utveckling enligt 2 kap. 1 § arbetsmiljölag (1977:1160). Detta innebär att lärande ska kunna ske inom ramen för anställningen. Dessutom kan ni behöva tillåta tjänstledighet enligt lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. Arbetstagaren måste oftast ha arbetat en viss tid för att få rätt till ledigheten, och ni kan ibland skjuta upp starten, men det finns en generell rätt till ledighet.
Som arbetsgivare har ni ett visst ansvar att utbilda eller kompetensutveckla en arbetstagare innan uppsägning, enligt omplaceringsskyldigheten i lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS). Om det finns en omplaceringstjänst som arbetstagaren i övrigt uppfyller kraven för, måste ni acceptera viss upplärningstid. Domstolen anser att arbetsgivaren bör ge några månaders inlärning innan arbetstagarens lämplighet kan utvärderas.
Vid erbjudande om utbildning och kompetensutveckling får ingen diskriminering ske enligt diskrimineringslagen (2008:567). Ni som arbetsgivare har en skyldighet att vidta aktiva åtgärder för att minska diskriminering, vilket inkluderar bland annat kompetensutveckling. Det innebär att exempelvis möjligheter till kurser inte får variera beroende på diskrimineringsgrunder. Ni har dessutom en skyldighet att främja en jämn könsfördelning inom olika befattningar genom bland annat utbildning och kompetensutveckling.