Om en arbetstagare begår olovliga handlingar uppstår frågan hur arbetsgivaren ska och kan hantera frågan, dels gentemot den drabbade, dels gentemot kollegor och bolaget i stort. Nedan går vi igenom arbetsgivarens ansvar och skyldigheter i situationen, och även arbetsgivarens möjlighet att säga upp eller avskeda arbetstagaren till följd av den begångna handlingen.
Arbetsgivaren har ingen generell skyldighet att stå för en arbetstagares olagliga handlingar. Det kan däremot vara svårt att säga upp eller avskeda arbetstagaren trots att denne begått brott, särskilt om det sker utanför arbetet. Om arbetstagaren däremot begår olagliga handlingar på arbetet, i arbetskläder eller mot andra personer inom företaget kan det både relativt sätt bli enklare att säga upp arbetstagaren, men det kan också aktivera skyldigheter för arbetsgivaren.
Om en arbetstagare begår olagliga handlingar på eller kring arbetet kan ett arbetsmiljöansvar och ett skadeståndsansvar aktiveras för arbetsgivaren.
Arbetsgivaren ansvarar enligt arbetsmiljölag (1977:1160) för att arbetsmiljön är tillfredsställande och att åtgärder vidtas vid olagliga eller opassande handlingar gentemot kollegor. Särskilt vid sådana olovliga handlingar på arbetstid eller vid arbetsrelaterade evenemang måste händelsen utredas och förebyggande åtgärder vidtas för att undvika upprepning.
Som arbetsgivare kan det också uppstå ett principalansvar gentemot den drabbade enligt skadeståndslag (1972:207) för ren förmögenhetsskada som arbetstagaren orsakar genom brott i tjänsten. Enligt NJA 2000 s. 380 krävs däremot ett nära samband med arbetsgivarens verksamhet för att arbetsgivarens skadeståndsskyldighet ska uppstå. Om den olagliga handlingen inte har ett direkt samband med arbetsgivarens verksamhet eller om arbetsgivaren inte kunnat förhindra det, kan skadeståndsskyldighet inte bli aktuell. För staten eller kommunen gäller inte denna skyldighet när skadan orsakas genom olagliga handlingar.
Som arbetsgivare har ni ingen generell skyldighet att stå för en arbetstagares olagliga handlingar. Det kan däremot vara svårt att säga upp eller avskeda arbetstagaren trots att denne begått brott, särskilt om det sker utanför arbetet. Om arbetstagaren däremot begår olagliga handlingar på arbetet, i arbetskläder eller mot andra personer inom företaget kan det både relativt sätt bli enklare att säga upp arbetstagaren, men det kan också aktivera skyldigheter för er som arbetsgivare.
Om en arbetstagare begår olagliga handlingar på eller kring arbetet kan ett arbetsmiljöansvar och ett skadeståndsansvar aktiveras för er som arbetsgivare.
Ni som arbetsgivare ansvarar enligt arbetsmiljölag (1977:1160) för att arbetsmiljön är tillfredsställande och att åtgärder vidtas vid olagliga eller opassande handlingar gentemot kollegor. Särskilt vid sådana olovliga handlingar på arbetstid eller vid arbetsrelaterade evenemang måste händelsen utredas och förebyggande åtgärder vidtas för att undvika upprepning.
Som arbetsgivare har ni också ett principalansvar gentemot den drabbade enligt skadeståndslag (1972:207) för ren förmögenhetsskada som arbetstagaren orsakar genom brott i tjänsten. Enligt NJA 2000 s. 380 krävs däremot ett nära samband med arbetsgivarens verksamhet för att arbetsgivarens skadeståndsskyldighet ska uppstå. Om den olagliga handlingen inte har ett direkt samband med arbetsgivarens verksamhet eller om arbetsgivaren inte kunnat förhindra det, kan skadeståndsskyldighet inte bli aktuell. För staten eller kommunen gäller inte denna skyldighet när skadan orsakas genom olagliga handlingar.