Inom svensk rätt finns ett förbud mot diskriminering på arbetsmarknaden. En arbetsgivare ska inte endast undvika det som är förbjudet enligt diskrimineringslagen utan är även skyldig att motverka diskriminering och verka för att främja lika rättigheter. Detta sammanfattas genom begreppet aktiva åtgärder. Det kan frågas vad aktiva åtgärder faktiskt innebär och vilka skyldigheter arbetsgivaren har.
Aktiva åtgärder är ett förebyggande och främjande arbete för att inom en verksamhet motverka diskriminering. Arbetsgivaren ska vidta aktiva åtgärder fortlöpande och utifrån samtliga diskrimineringsgrunder. Diskrimineringsgrunderna är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Arbetsgivaren ska fortlöpande bedriva ett förebyggande arbete genom att undersöka om det finns risker för diskriminering, analysera orsaker till upptäckta risker och hinder för lika rättigheter och möjligheter i verksamheten, vidta förebyggande och främjande åtgärder som skäligen kan krävas samt följa upp och utvärdera arbetet.
Dessa åtgärder ska genomföras inom följande områden: arbetsförhållanden, löner och andra anställningsvillkor, rekrytering och befordran, utbildning och övrig kompetensutveckling och föräldraskap och arbete.
Arbetet med aktiva åtgärder ska ske i samband med arbetstagarna. Ibland företräds dessa av representanter eller fackliga organisationer. Arbetsgivaren är skyldig att förse den arbetstagarorganisation som denne är bunden till av kollektivavtal med den information som anses behövas för att samverka i arbetet med aktiva åtgärder.
Omfattningen av den analys som arbetsgivaren är skyldig att göra beror på verksamhetens art och omfattning. Vilka åtgärder som anses vara tillräckliga beror på behov, resurser och omständigheter i det enskilda fallet. Åtgärderna ska enligt diskrimineringslagen tidsplanernas och genomföras så snart som möjligt. Arbetsgivaren är också skyldig att ha riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier och repressalier.
Arbetsgivare med minst tjugofem anställda är skyldig att skriftligen dokumentera samtliga delar av det löpande arbetet med aktiva åtgärder. Arbetsgivare med minst tio anställda är skyldig att dokumentera arbetet med lönekartläggningen.
En arbetsgivare som inte följer lagens krav på arbete med aktiva åtgärder kan av Diskrimineringsombudsmannen åläggas att vid vite fullgöra arbetet.
Det kan vara svårt att veta hur arbetet med aktiva åtgärder bör utföras i praktiken och ifall lagens krav på åtgärder uppfylls. Vi på Alex AB (publ.) är experter inom arbetsrätt. Oavsett om du är arbetsgivare eller arbetstagare är du välkommen att kontakta oss med frågor och rådgivning vad avser diskriminering, aktiva åtgärder eller med övriga arbetsrättsliga frågor. Boka gärna in ett inledande 30 minuters samtal med oss på alexapp.se!