Under år 2024 har nya regler införts i föräldraledighetslagen. Antalet dubbeldagar som föräldrarna kan ta ut gemensamt och tiden för att ta ut dubbeldagarna har utökats. Dessutom har tiden för att spara föräldradagar utökats. Det har även införts en möjlighet att överlåta föräldradagar till andra anhöriga utöver den andra föräldern.
Hur många dubbeldagar kan vi som föräldrar ta ut?
Du som arbetstagare kan nu tillsammans med den andra föräldern ta ut upp till 60 dubbeldagar under barnets första 15 månader, jämfört med tidigare 30 dagar under barnets första 12 månader. Antalet dagar har således fördubblats genom den nya förändringen.
För barn födda den 1 januari 2024 eller senare har du som förälder rätt att spara föräldradagar fram till dess att ditt barn fyller 12 år. För barn födda före detta datum är gränsen satt vid 8 års ålder. Efter att ditt barn fyllt 4 år får du dock endast spara 96 dagar, med undantag för tvillingar, där antalet dagar är 132.
Från och med den 1 juli 2024 har du som arbetstagare och förälder möjlighet att överlåta upp till 45 dagar – eller 90 dagar om du är ensamstående – till en annan anhörig. Du kan överlåta hela dagar eller delar av dagar, förutsatt att personen som tar emot dagarna är försäkrad för föräldrapenning. Det är också viktigt att tänka på att den som tar ut föräldrapenning inte samtidigt får studera, arbeta eller söka arbete. Den sjukpenninggrundande inkomsten för den som tar ut föräldrapenningen är det som avgör beloppet som utbetalas.
Föräldrar kan nu ta ut upp till 60 dubbeldagar tillsammans under barnets första 15 månader, jämfört med tidigare 30 dagar under barnets första 12 månader. Detta innebär att arbetstagare kan vara föräldralediga i nästan två månader samtidigt som sin partner. Under barnets första 15 månader bör ni som arbetsgivare därför räkna med att även den icke-födande eller normalt icke-hemmavarande partnern kan ta ut upp till 60 dagar utöver de initiala 10 dagarna.
För barn födda efter den 1 januari 2024 har föräldrar rätt att spara föräldradagar fram till dess att barnet fyller 12 år, medan gränsen för barn födda tidigare är satt till 8 års ålder. Efter att barnet fyllt 4 år får föräldrar dock endast spara 96 dagar, med undantag för tvillingar, där antalet dagar är 132. Detta innebär att arbetstagare med barn födda från och med 2024 kan ta ut föräldradagar även efter att barnet fyllt 8 år. Det är därför viktigt för er som arbetsgivare att godkänna föräldraledighet som inkommit i tid, oavsett barnets ålder.
Från och med den 1 juli 2024 har föräldrar möjlighet att överlåta upp till 45 dagar – eller 90 dagar om de är ensamstående – till en annan anhörig. Det är möjligt att överlåta hela dagar eller delar av dagar, förutsatt att mottagaren är försäkrad för föräldrapenning. Den som tar ut föräldrapenning får inte samtidigt studera, arbeta eller söka arbete. Den sjukpenninggrundande inkomsten hos den som tar ut föräldrapenningen avgör beloppet som utbetalas.
Detta innebär att ni som arbetsgivare måste vara medvetna om den nya regleringen, eftersom även arbetstagare utan egna barn kan vara berättigade till föräldraledighet. Detta kan också innebära högre kostnader för er som arbetsgivare, eftersom viss tid av föräldraledigheten är semestergrundande även när föräldraledighetsdagar överlåts till en annan anhörig.