Tänk en vårdapp, likt Kry, fast med juridik. Ja, det är precis vad Carmen, 32, från Skövde kan erbjuda. Hon menar att de flesta är alldeles för dåliga på att känna till sin rätt på jobbet och detta ska appen aLex råda bot på.
- Jag måste vara den första som förändrar juridiken på det sättet att jag startar en app som alla kan ladda ner, säger Carmen, grundare, vd och chefsjurist på aLex.
Hon har drömt om att skapa en app länge men i våras fick juristen Carmen Elfgren, från Skövde, en uppenbarelse på en föreläsning då hon fick höra om nya LAS.
- Och då tänkte jag: Men Gud, nu måste vi göra någonting. Vi har Kry, vi har Doktor.se. Vi måste ha en digital plattform för juridik där du kan boka ett möte, säger Carmen och menar att hon ville göra det enklare och billigare att få juridisk hjälp när tvister uppstår på jobbet.
Med flera års erfarenhet från olika advokatfirmor i Stockholm kände Carmen att det var rätt läge att lämna det hårda klimatet på byråerna och starta eget, nu kan hon stolt presentera appen aLex.
Appen fungerar ungefär som en vårdapp där du loggar in med mobilt Bank-id sedan bokar du ett möte med en jurist där 30 minuter kostar 499 kronor.
- Det är väldigt billigt. Jag har jobbat som chefsjurist på en advokatfirma och där tog vi mellan 3 500 och 5 500 kronor för en timma.
Tanken är att de hjälpa arbetare som bara vill ha lite mer kött på benen inför mötet med chefen eller arbetsgivare med vad som är rätt och fel enligt lag
Företaget har kontor mitt i Stockholm city, Carmen är chefsjurist och vd med sex stycken anställda, alla är experter på just arbetsrätt och kommer tidigare från bland annat Solna tingsrätt.
- En liten tjej från Skövde, det trodde ingen, säger Carmen och berättar att hon blev kallad Bella Maffia under sin högstadietid på Rydskolan.
- För att jag var söt men jag var så himla bråkig och stökig, skrattar hon. Hon gick ut högstadiet med underkänt i samtliga 17 ämnen och tvingades gå om ett år. Det var då allt vände.
- Jag kände att det enda sättet jag kunde tackla den här världen var genom att prata. Och förstå vad lagboken säger och inte försummas på något vis. Hur gör jag då? Jo, jag blir jurist. Vad måste jag göra då? Jo, ha toppbetyg. Jag var bara helt manisk, satt och pluggade. Läste och läste. Det enda jag tänkte på var: Nu ska jag ta revansch. Nu ska jag få upprättelse".
Och hon tog minst sagt en revansch, när Carmen gick ut trean på Västerhöjd hade hon MVG i samtliga ämnen och sökte senare juristprogrammet.
Den 1 oktober började nya regler gällande LAS träda i kraft och det är i samband med detta kan vara krångliga att hålla koll på, berättar Carmen.
Sverige har, till skillnad från länder i Asien och Mellanöstern, strikta regler kring arbetsrätt, där LAS är en lag som är till för att skydda arbetstagarna för att de inte ska utsättas för orättvisor.
- Nu sker det en förändring i lagen om anställningsskydd, det är ganska speciellt. Det har aldrig skett tidigare. För det är ingen som vet vad den nya LAS innebär, det finns inget praktiskt ännu. Vad är sakliga skäl? Det finns så många frågor. Vårt arbete här innebär att finnas där när frågor uppstår.
Men om ingen vet vad det innebär, vet ni det då?
- Ja, vad de skriver är inte samma sak som hur det tillämpas i verkligheten. Det är en tolkningsfråga. Och där finns vi till hjälp för att tolka den så bra som möjligt.
Har du själv blivit utnyttjad av en arbetsgivare?
- Ja, jag hade en arbetsgivare som behandlade sina anställda väldigt illa. Det var inte bara jag utan alla mina kollegor som valde att säga upp sig. Många mådde dåligt, det förekom sexuella trakasserier. Då började jag fundera: Vänta lite, så här ska det inte vara.
Vad är det som gäller?
Hon satte sig ner, läste på och insåg att hon är jätteintresserad av arbetsrätt.
- Jag blev den som företrädde mina kollegor. Jag höll mig saklig och tänkte: Jag kan ju det här, av någon anledning. Jag kände mig som en naturbegåvning.
Sedan 3 oktober går det att ladda ner appen aLex till både Iphone och Android.
Tänk en vårdapp, likt Kry, fast med juridik. Ja, det är precis vad Carmen, 32, från Skövde kan erbjuda. Hon menar att de flesta är alldeles för dåliga på att känna till sin rätt på jobbet och detta ska appen aLex råda bot på.
Foto: Privat
© Skaraborgs Allehanda Plus
Alla artiklar är skyddade av upphovsrättslagen. Artiklar får ej distribueras utanför den egna organisationen utan godkännande från Retriever eller den enskilde utgivaren.