Den 1 oktober började nya LAS att gälla. Mer flexibla turordningsregler och utökat omställningsstöd införs. Det blir också lättare att säga upp anställda av personliga skäl. Den förändrade arbetsrätten medför många frågor som behöver besvaras.
”Det ska inte vara krångligt att få juridisk rådgivning. Därför har vi digitaliserat arbetsrätten för arbetsgivare och arbetstagare”, säger Carmen Elfgren, VD för Alex AB. Foto: Maria Östlin
I nya appen aLex erbjuds både arbetstagare och arbetsgivare juridisk rådgivning kring arbetsrättsfrågor genom videosamtal.
- Det ska inte vara krångligt eller dyrt att få juridisk rådgivning. Därför har vi digitaliserat arbetsrätten för både arbetsgivare och arbetstagare. Vi bemannar appen aLex med våra jurister som har adekvat kunskap i arbetsrätt och har erfarenhet från att biträda både arbetsgivare och arbetstagare i arbetsrättsliga frågor, berättar Carmen Elfgren, grundare och VD för Alex AB.
- Jag är själv jurist och har specialiserat mig inom arbetsrätt och vet hur krångligt arbetsrätt kan vara. I appen aLex finns våra jurister tillgängliga för videomöten och ger oberoende rådgivning. Vi erbjuder också rådgivning på olika språk och vårt mål är förenkla arbetsrätten och tillgänglig för alla, berättar Carmen Elfgren.
– Jag och mina juristkollegor på aLex kavlar nu upp ärmarna och ställer våra juridiska tjänster inom arbetsrätten till förfogande för landets ca 1,2 miljoner företag och många av de sysselsatta som uppgår till omkring 5,3 miljoner personer, avslutar Carmen Elfgren.
Begreppet ”saklig grund” ersätts med ”sakliga skäl” vid uppsägning från arbetsgivarens sida, vilket innebär att hänsyn inte ska tas till arbetstagarens sociala behov av en anställning eller prognoser för hur denne sköter sig i framtiden.
Själva misskötsamheten hamnar nu i fokus. Är den tillräckligt allvarlig, och arbetstagaren varit medveten om detta, ska sakliga skäl för uppsägning gälla. Arbetsgivaren behöver också erbjuda omplacering en gång innan uppsägning kan ske.
Alla företag, oavsett storlek, kommer att kunna undanta tre arbetstagare som har särskild betydelse för den fortsatta verksamheten från turordningsreglerna i samband med uppsägning på grund av arbetsbrist. I dagsläget kan bara två undantas i verksamheter med färre än tio anställda.