I Sverige är det semesterlagen som reglerar semester, och den garanterar arbetstagare rätt till semesterförmåner bestående av semesterledighet, semesterlön och semesterersättning. Semesterlagen är en viktig del i arbetstagarens rätt till återhämtning och vila, samt ger rätten till betald semester.
Semesterlagen (SFS 1977:480) ger alla arbetstagare rätt till minst 25 dagars semester per år, utom i de fall anställningen påbörjas efter 31 augusti. Denna rättighet gäller oavsett om anställningen är heltid eller deltid. Rätten till semester är en förmån som är skyddad av lagen och kan som regel inte avtalas bort genom individuella avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare. Enskilda anställningsavtal eller kollektivavtal kan dock avtala om fler semesterdagar. Särskilda regler gäller för vissa visstidskontrakt.
Semestern ska som huvudregel förläggas med fyra sammanhängande veckor under månaderna juni, juli och augusti. Det är dock arbetsgivaren som har den yttersta bestämmanderätten för hur semestern förläggs, men kan behöva förhandla med facket eller den enskilde arbetstagaren vid frångående av denna huvudregel.
Som arbetstagare har du rätt till betald semester utefter intjänande av semesterdagar under året innan du tar ut din semester, alternativt om förskottssemester erbjuds. Semesteråret är enligt semesterlagen 1 april till 31 mars, men kan ändras i kollektivavtal. Även dagar när du som arbetstagare är frånvarande från arbetet kan räknas. Arbetstagaren har vidare en skyldighet att ta ut minst 20 betalda semesterdagar per år. Övriga semesterdagar får sparas i maximalt fem år. Du får däremot alltid avstå från att ta ut semesterledigheten om den är obetald.
Om du som arbetstagare avslutar din anställning innan du har hunnit ta ut all din semester har du rätt till semesterersättning. Semesterersättningen motsvarar värdet av de innestående semesterdagarna och betalas ut som ett engångsbelopp. Detta skyddar din rätt som arbetstagare att få ut sina intjänade förmåner även om anställningen avslutas. Om du som arbetstagare har fått förskottssemester minskas semesterersättningen generellt i den mån semesterlön betalats ut, om det inte gått mer än 5 år sedan förskottet mottogs eller något av de andra undantagen är uppfyllda.
Som arbetstagare har man alltid rätt till 25 dagars semester per semesterår. Enligt lagen ska semesterledigheten förläggas så att arbetstagaren får en sammanhängande ledighet under sommarmånaderna, juni till augusti, om inget annat har avtalats eller särskilda skäl gäller. Om ni som arbetsgivare vill ha en annan period för semester måste ni generellt förhandla med facket, alternativt om något fack inte finns eller vill förhandla komma överens med arbetstagaren. Ni som arbetsgivare har dock en bestämmanderätt för hur semestern förläggs i de fall ni och arbetstagaren inte kommer överens, förutsatt att inget annat avtalats. I så fall har ni som arbetsgivare en skyldighet att underrätta arbetstagaren minst två månader i förväg, om det inte finns särskilda skäl till försening.
Om anställningsperioden är tänkt att vara kortare än tre månader och inte varar längre är det även möjligt för er som arbetsgivare helt avtala bort semesterledighet och istället utbetala semesterersättning. Arbetstagaren får även alltid avstå från att ta ut semesterledigheten om den är obetald.
Semesteråret är enligt semesterlagen 1 april till 31 mars, men kan ändras i kollektivavtal. Även dagar när arbetstagaren är frånvarande från arbetet kan räknas, om frånvaron exempelvis beror på semester, graviditetspenning, föräldraledighet eller sjukdom och inte överstiger ett i lag angivet antal dagar per intjänandeår.