Föräldraledigheten i Sverige är väl förankrad i lagstiftningen och säkerställer att båda föräldrar har rätt till betald ledighet för att ta hand om sina barn. Detta främjar jämställdhet och familjevälfärd samt motverkar diskriminering på grund av föräldraledighet.
Som förälder eller vårdnadshavare har du rätt att vara helt ledig med ditt barn fram till 18 månaders ålder. Därutöver har du rätt till ledighet även senare med hel föräldrapenning. Som förälder har du rätt till sammanlagt 480 dagars föräldraledighet per barn, som kan tas ut från 60 dagar före beräknad födsel. De flesta dagarna måste tas ut innan barnet fyller fyra år, men 96 dagar kan sparas till barnet fyller 12 år eller slutar årskurs fem. Vid delad vårdnad är 90 dagar reserverade för den andra föräldern.
Föräldraledighet ska anmälas senast två månader i förväg, eller så snart som möjligt. Anmälan ska innehålla omfattning och längd på föräldraledigheten. Arbetsgivaren kan i regel bara neka ledigheten om det orsakar påtaglig störning för verksamheten. Det finns däremot en begränsning för hur många perioder en arbetsgivare måste godkänna föräldraledighet under ett år. Om du exempelvis ska vara ledig varje fredag under hösten är det därför bra att ansöka om alla de tillfällena vid en och samma ansökan. Om anmälan inkommer senare än två månader innan startdatum kan arbetsgivaren också neka föräldraledigheten om förseningen inte beror på omständigheter ni som föräldrar inte kunnat veta i tid, exempelvis om barnet föds för tidigt.
Som föräldraledig har du dessutom rätt till utvecklingssamtal, lönesamtal och personalfester på lika villkor som innan. Som föräldraledig visstidsanställd har du även rätt att få veta om utlysta tillsvidaretjänster. Föräldraledighetslagen skyddar även mot diskriminering. Arbetsgivare får inte missgynna en arbetstagare för att denne tar ut föräldraledighet.
Som arbetsgivare är ni skyldiga att godkänna tre ledighetsperioder- eller ansökningar per år för samma arbetstagare. Däremot om föräldraledigheten inkommit senare än två månader innan start kan ni som arbetsgivare neka ledigheten. Att skjuta upp eller inte godkänna föräldraledighet ska dock ske i undantagsfall då det innebär påtaglig störning för verksamheten, och det går endast igenom om det inte innebär en olägenhet för arbetstagaren. Om arbetstagaren kan visa att denne inte kände till omständigheten för ledighetsansökan i tid, exempelvis om barnet föds för tidigt, bör ni som arbetsgivare därmed ändå godkänna föräldraledigheten.
Som arbetsgivare ska ni även bjuda in den föräldralediga arbetstagaren till företagets aktiviteter, medarbetarsamtal samt erbjuda löneförhandling. Som arbetsgivare har ni dessutom utökat krav på er att upplysa om tillsvidaretjänster som utlyses till föräldralediga visstidsanställda.