I lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet skyddas föreningsrätten. Med föreningsrätt avses rätt för arbetstagare och arbetsgivare att tillhöra arbetstagar- eller arbetsgivarorganisationer. Det inkluderar även en rätt att utnyttja medlemskapet och att verka för organisationen eller för att en sådan bildas. Denna rätt får inte kränkas. En kränkning av föreningsrätten föreligger om någon på arbetstagar- eller arbetsgivarsidan vidtar åtgärd till skada för att någon har utnyttjat sin föreningsrätt. En föreningsrättskränkning föreligger också om någon vidtar en åtgärd i syfte att förmå någon att inte utnyttja sin föreningsrätt, eller om åtgärden vidtas för att ett åtagande mot annan ska uppfyllas.
Har jag rätt att vara medlem i en arbetstagarorganisation?
Ja, du har rätt att tillhöra en arbetstagarorganisation, utnyttja medlemskapet och verka för organisationen eller för att en organisation ska bildas. Din arbetsgivare får inte diskriminera dig för att du utnyttjar din föreningsrätt.
Din arbetsgivare kan inte avtala bort föreningsrätten. Avtal som kränker din föreningsrätt eller begränsar skyddet mot föreningsrättskränkningar är ogiltiga.
Föreningsrätten skyddar arbetstagare, men inte arbetssökande.
Notera att lagen om medbestämmande i arbetslivet inte skyddar rätten att stå utanför föreningar. Den negativa föreningsrätten, dvs. rätten att inte vara medlem i någon förening, får i stället visst skydd genom Europadomstolens praxis.
Din arbetsgivare får inte vidta en åtgärd till skada för att du utnyttjat din föreningsrätt eller försöka förmå dig att avstå från att utnyttja din föreningsrätt. Det finns många exempel på vad som kan utgöra en föreningsrättskränkning. Det krävs att arbetsgivaren har vidtagit en konkret åtgärd för att det ska anses föreligga en föreningsrättskränkning. Exempel på sådana åtgärder kan vara att du har blivit avskedad, uppsagd, omplacerad eller fått en förmån indragen. Även hot eller varsel om avskedande eller uppsägning kan vara en sådan åtgärd. Vidare kan det vara en föreningsrättskränkning att avbryta en provanställning.
Det utgör inte en föreningsrättskränkning att arbetsgivaren genom uttalanden kritiserar en facklig organisation, i så fall krävs ett mer eller mindre direkt uttalat hot om att vidta en åtgärd mot någon eller några arbetstagare. Vidare utgör det inte heller en föreningsrättskränkning om arbetsgivaren har en negativ inställning till att ingå kollektivavtal.
Om din arbetsgivare har kränkt din föreningsrätt bör du vara noggrann med att dokumentera alla händelser du anser vara föreningsrättskränkningar. Det kan exempelvis inkludera e-postmeddelanden, anteckningar från möten med mera. Initialt är det arbetstagaren som måste göra sannolikt att en föreningsrättskränkning har skett. Kan arbetstagaren göra detta måste arbetsgivaren visa att någon kränkning inte har skett.
Vid en kränkning av föreningsrätten kan din arbetsgivare behöva betala skadestånd till dig.
Om du blivit uppsagd på grund av att du har utnyttjat din föreningsrätt är uppsägningen ogiltig.
Ja, arbetsgivare omfattas av föreningsrätten. Det innebär att arbetsgivare har rätt att gå med i arbetsgivarorganisationer och utnyttja medlemskapet, verka för organisationen samt verka för att en sådan bildas.
Ni som arbetsgivare får inte vidta åtgärd till skada för att en arbetstagare utnyttjar sin föreningsrätt eller förhindra en arbetstagare från att utnyttja sin föreningsrätt. Tänk på att det inte är tillåtet att t.ex. säga upp eller avskeda en arbetstagare på grund av att den tillhör en fackförening. Notera att även hot eller varsel om uppsägning eller avsked kan ses som en sådan åtgärd. Därutöver kan det även utgöra en föreningsrättskränkning att erbjuda en arbetstagare högre lön i utbyte mot att denne lämnar facket.
Ni kan inte avtala bort arbetstagares föreningsrätt. Avtal som inskränker arbetstagares föreningsrätt är ogiltiga.
Om ni som arbetsgivare kränker föreningsrätten kan ni behöva betala skadestånd, både till den organisation och den arbetstagare som har kränkts.
Nej, det utgör ingen föreningsrättskränkning att vägra ingå kollektivavtal med en viss organisation. Det finns ingen skyldighet att ingå kollektivavtal. Däremot kan arbetstagarorganisationer t.ex. begära förhandling i syfte att förmå er som arbetsgivare att teckna kollektivavtal.