Enligt lag är säsongsarbete en tidsbegränsad anställning som kan tillämpas när arbetet endast utförs under en del av året. Det kan exempelvis vara ett sommarjobb inom turistnäringen som inte bedrivs under övriga året, eller ett jobb som skidlärare i fjällen. Det finns vissa regler som gäller alla tidsbegränsade anställningsformer, men även vissa regler som gäller särskilt för säsongsarbete.
Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) finns tre tidsbegränsade anställningsformer: särskild visstidsanställning, vikariat och säsongsarbete. Säsongsarbete är tillåtet i de fall arbetet på grund av exempelvis årstidsväxlingar endast kan bedrivas under en del av året, såsom bärplockning eller arbete inom turistnäringen.
Avtal om säsongsarbete kan ingås skriftligt, muntligt eller konkludent. Det är dock bra att ha ett skriftligt avtal ur bevishänseende, särskilt då huvudregeln är att anställningsavtal gäller tillsvidare och på heltid om inget annat avtalats. Oavsett hur avtalet har ingåtts måste arbetsgivaren skriftligen informera arbetstagaren om väsentliga delar av anställningen. I väsentliga delar ingår arbetstagarens arbetsuppgifter, anställningsform, arbetstid och lön. För säsongsarbete är det viktigt att ange start- och slutdatum samt om anställningen kan sägas upp i förväg. Om inget annat har avtalats gäller att tidsbegränsade anställningar löper tiden ut.
Som säsongsarbetare har du samma rätt till lön, sjuklön, dygnsvila, rast och pauser som övriga anställda. Du har rätt till rast minst var femte timme och minst elva timmars uppehåll mellan passen inom en 24-timmars period, med vissa undantag. Arbetstiden får vara i snitt 40 timmar per vecka under en fyraveckorsperiod. Du har rätt till betalda pauser under arbetsdagen. Som minderårig får du arbeta max åtta timmar per dag, inte efter kl. 20 och innan kl. 06, du har också rätt till längre dygnsvila, med vissa undantag.
I övrigt kan din chef schemalägga dig utifrån verksamhetens behov, inom lagens ramar. Om du arbetar kortare än tre månader behöver semester inte skrivas in i avtalet, men du ha rätt till semesterersättning.
Arbetsgivaren måste även betala arbetsgivaravgifter om din årslön överstiger 1000 kr. Arbetsgivaren ansvarar även för både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Du har som arbetstagare krav på att följa instruktioner och säkerhetsföreskrifter, samt informera arbetsgivaren vid risker eller brister i arbetsmiljön.
Säsongarbete övergår inte automatiskt till en tillsvidareanställning. Däremot kan säsongsarbetet räknas in i den totala anställningstiden vid en senare anställning, som särskilt visstidsanställd. Det gör att du snabbare kan bli tillsvidareanställd.
Dessutom kan du, om du som arbetstagare har arbetat som säsongsarbetare under sex månader under de senaste två åren när din anställning upphör, ha rätt att få veta minst en månad innan nästa säsong börjar om du inte kommer få fortsätt arbete nästa säsong.
Har du som säsongsarbetare rätt att få veta vilka övriga tjänster som utlyses?
Du som arbetstagare har rätt att få veta vilka anställningar som utlyses genom exempelvis lappar på anslagstavlan på arbetsplatsen eller interna informationsblad.
Ni som arbetsgivare måste erbjuda lön, sjuklön, dygnsvila, rast och pauser till säsongsarbetare som övriga anställda. En säsongsarbetare har rätt till rast minst var femte timme och elva timmars uppehåll mellan passen, med vissa undantag. Den lagstadgade arbetstiden är i snitt 40 timmar per vecka över en fyraveckorsperiod. Säsongsarbetare liksom övriga anställda har också rätt till pauser på betald arbetstid. En minderårig anställd ska som huvudregel arbeta max åtta timmar per dag, inte efter kl. 20 och innan kl. 06, samt ha rätt till längre dygnsvila.
I övrigt har ni som arbetsgivare rätt att schemalägga säsongsarbetare precis som övriga anställda inom gränsen för lagstiftningen på det sätt som behövs för verksamheten. Ni har inte heller krav att skriva in semester i anställningsavtalet i de fall den anställde är tänkt att arbeta samt arbetar kortare än tre månader. Den anställde har däremot rätt till semesterersättning i sådana fall.
Ni måste betala arbetsgivaravgifter om den förväntade lönen överstiger 1000 kr per år. Ni har även ansvar för både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön.
Säsongarbete övergår inte automatiskt till en tillsvidareanställning. Däremot kan säsongsarbetet räknas in i den totala anställningstiden vid en eventuell senare anställning som särskilt visstidsanställd. Det gör att arbetstagaren snabbare kan bli tillsvidareanställ.
Om en arbetstagare har arbetat som säsongsarbetare under sex månader under de senaste två åren när anställningen upphör har ni som arbetsgivare dessutom en skyldighet att meddela arbetstagaren minst en månad innan nästa säsong börjar om arbetstagaren inte kommer få fortsätt arbete nästa säsong.
Arbetstagaren har rätt att få veta vilka prov- och tillsvidareanställningar som utlyses genom att ni som arbetsgivare exempelvis sätter upp lappar på anslagstavlan på arbetsplatsen eller ger information i interna informationsblad.