Ibland byter verksamheter ägare. Verksamhetsövergångar inträffar när en hel eller del av en verksamhet överförs från en arbetsgivare till en annan. I denna artikel presenteras vad som är viktigt att veta vid verksamhetsövergångar, både för arbetstagare och arbetsgivare.
Verksamhetsövergång innebär att en ny arbetsgivare tar över verksamheten. Det kan ske genom försäljning, fusion, outsourcing eller annan typ av överlåtelse. Det avgörande är att verksamheten behåller sin identitet efter övergången. I stort sett innebär det att den nya arbetsgivaren tar över tillgångar och personal samt fortsätter att bedriva verksamheten på liknande sätt som tidigare.
Ja, du har rätt att behålla din anställning när verksamheten byter arbetsgivare. Vid en verksamhetsövergång övergår anställningsavtalet och anställningsvillkoren automatiskt till den nya arbetsgivaren. Det betyder att den nya arbetsgivaren måste följa de rättigheter och skyldigheter som följer med anställningsavtalet.
Enligt lagen om anställningsskydd (1982:80) får arbetsgivare inte säga upp arbetstagare till följd av en verksamhetsövergång. Det hindrar dock inte uppsägningar som sker på grund av ekonomiska, tekniska eller organisatoriska skäl.
Din arbetsgivare ska informera dig om verksamhetsövergången. Arbetsgivaren ska erbjuda alla arbetstagare möjlighet att tacka nej innan övergången sker. Du som arbetstagare har rätt att tacka nej till att följa med till den nya arbetsgivaren. Om du tackar nej kan du dock riskera att bli uppsagd om det uppstår arbetsbrist hos den tidigare arbetsgivaren, vilket får hanteras enligt vanliga regler om uppsägning.
Om det uppstår övertalighet hos den nya arbetsgivaren till följd av en verksamhetsövergång får den nya arbetsgivaren säga upp arbetstagare efter att verksamhetsövergången har ägt rum.
Arbetstagare som byter anställning i samband med att en verksamhet övergår från en arbetsgivare till en annan, får enligt lagen om anställningsskydd tillgodoräkna sig anställningstiden hos den tidigare arbetsgivaren vid beräkning av anställningstid hos den nya arbetsgivaren. Det är viktigt t.ex. vid beräkning av uppsägningstid.
Om det finns kollektivavtal tillämpas särskilda regler. Om den tidigare och den nya arbetsgivaren har olika kollektivavtal gäller det tidigare kollektivavtalet under ett år hos den nya arbetsgivaren under förutsättning att det inte löpt ut innan dess eller att ett nytt kollektivavtal börjat gälla.
I lagen om anställningsskydd stadgas ett förbud mot uppsägning av arbetstagare till följd en verksamhetsövergång. Det hindrar dock inte att ni som arbetsgivare säger upp arbetstagare på grund av ekonomiska, tekniska eller organisatoriska skäl. Ni får dock inte säga upp arbetstagare på grund av själva övergången i sig.
Innan övergången ska arbetstagarna informeras om datum för övergången, skälen för övergången och de juridiska, sociala och ekonomiska följderna av övergången m.m.
Arbetsgivare som är bundna av kollektivavtal är skyldiga att förhandla med de arbetstagarorganisationer som arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal med inför en verksamhetsövergång. Arbetsgivare som inte är bundna av kollektivavtal är skyldiga att förhandla med de arbetstagarorganisationer som berörs av verksamhetsövergången.