Arbetstagaren har alltid rätt att säga upp sig själv, och det finns inte särskilt många formkrav eller förhållningssätt att förhålla sig till när arbetstagaren säger upp sig själv. Däremot finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på vid och efter en egen uppsägning.
När du som arbetstagare vill säga upp dig är det bra att göra det skriftligen för att undvika missförstånd. Som arbetstagare måste du vidare förhålla dig till uppsägningstiden, som regleras av LAS och varierar beroende på anställningstid. Minsta uppsägningstid är en månad, men kan vara upp till sex månader för lång anställningstid. Uppsägningstiden räknas från det exakta datumet för uppsägningen. Under uppsägningstiden har du som arbetstagare rätt till lön och andra förmåner.
Du som arbetstagare kan ha semester eller föräldraledighet under uppsägningstiden om det var beviljat innan uppsägningen, annars efter överenskommelse. Arbetsgivaren kan arbetsbefria dig som arbetstagare med bibehållen lön och förmåner. Under uppsägningstiden gäller fortfarande sekretess- och konkurrensbegränsningarna för dig som arbetstagare. Det innebär att du inte får starta en konkurrerande verksamhet eller utnyttja företagshemligheter under uppsägningstiden, precis som gäller vid anställningsförhållandet i övrigt.
Efter avslutad anställning har du som arbetstagare rätt till utbetald semesterersättning och kan ansöka om a-kassa. Vid egen uppsägning är det vanligen en karensperiod innan utbetalning sker. Efter uppsägning kan fortfarande vissa konkurrensbegränsningar och tystnadsplikt råda beroende på bland annat vad som står i det enskilda anställningsavtalet.
Som arbetsgivare har ni precis som under anställningstiden en lojalitetsplikt gentemot arbetstagaren även under uppsägningstiden innebärande att ni som arbetsgivare fortfarande är skyldig att bland annat behandla arbetstagaren rättvist, inte diskriminera arbetstagaren och erbjuda en säker arbetsmiljö.
Som arbetsgivare är ni även skyldig att fortsätta utbetala och erbjuda lön och förmåner under uppsägningstiden. Ni får dock arbetsbefria arbetstagaren med bibehållen lön och förmåner. Vid uppsägning har ni som arbetsgivare även skyldighet att utbetala semesterersättning i det fall arbetstagaren har innestående semesterledighet kvar vid anställningens slut.