Lärare har vanligtvis en ferietjänst. Det betyder att anställningen ser ut på ett annat sätt jämfört med en vanlig tjänst, med hänsyn till arbetstider, semester med mera. I denna artikel går vi igenom vad som är viktigt att tänka på både för dig som arbetstagare och arbetsgivare.
Ferietjänst är den anställningsform som lärare oftast har. En “vanlig” anställning kallas istället för semestertjänst. Ferietjänsten är baserad på skolåret och terminer och innebär att hela årets arbetstid är koncentrerad till färre dagar för att rymmas inom skolåret. Det innebär att arbetstagaren har 45 timmars arbetsveckor och på så sätt “arbetar in” alla skollov då läraren inte behöver vara i tjänst. Arbetstagare med ferietjänst arbetar alltså lika mycket per år som någon med en vanlig tjänst och arbetstiden är bara komprimerad.
Arbetstiden är normalt fördelad på så sätt att du har 35 timmar reglerad arbetstid i veckan där allt arbete som styrs av arbetsgivaren ska ingå såsom undervisning, rättning av nationella prov och föräldramöten. De övriga 10 timmarna utgörs av förtroendearbetstid vilket är den tid du som arbetstagare själv styr över. Tiden är avsedd för enskilt för- och efterarbete men också spontana elev- och föräldrakontakter och viss egen utveckling. Exakt hur tiden ska förläggas kan vara olika från roll till roll och från vecka till vecka, det behöver alltså inte vara en exakt fördelning på angivet sätt med tanke på att det finns arbetstoppar som kräver mer. Hur arbetstiden fördelas skiljer sig också något mellan privata och kommunala arbetsgivare.
Det är normalt personer som arbetar inom skolväsendet som lärare som har en ferietjänst eftersom de har behov av det.
Nej. Eftersom ferietjänst är ett avsteg från hur arbetstid normalt får förläggas krävs det att arbetsgivaren har kollektivavtal och att ferietjänsten är reglerad i avtalet.
Nej. När du har en ferietjänst räknas första veckorna på sommarledigheten som semester, normalt de första 35–45 kalenderdagarna, beroende på vilket kollektivavtal din arbetsgivare är ansluten till. Detta kan du alltså inte ändra på och du kan inte vara ledig med semester mitt i terminen när det inte är lov.
Ferietjänst är den anställningsform som lärare oftast har. En “vanlig” anställning kallas istället för semestertjänst. Ferietjänsten är baserad på skolåret och terminer och innebär att hela årets arbetstid är koncentrerad till färre dagar för att rymmas inom skolåret. Det innebär att arbetstagaren har 45 timmars arbetstid per vecka och på så sätt “arbetar in” alla skollov då läraren inte behöver vara i tjänst. Arbetstagare med ferietjänst arbetar alltså lika mycket per år som någon med en vanlig tjänst och arbetstiden är bara med komprimerad.
Det är normalt personer som arbetar inom skolväsendet som lärare som har en ferietjänst eftersom de har behov av det.
Ferietjänst får bara användas hos de arbetsgivare som har kollektivavtal där det regleras eftersom det utgör ett avsteg från arbetstidslagen. Ferietjänst finns endast i de kollektivavtal som gäller för lärare och det är därför inte möjligt att tillämpa anställningen i annan verksamhet.
Nej. För att få tillämpa ferietjänst krävs det att ni tecknar kollektivavtal där ferietjänst är reglerat.
Nej. När en lärare har en ferietjänst räknas första veckorna på sommarledigheten som semester, normalt de första 35–45 kalenderdagarna, beroende på vilket kollektivavtal ni är anslutna till. Detta kan arbetstagaren alltså inte ändra på och de kan inte vara lediga med semester mitt i terminen när det inte är lov.