Vad är a-kassa egentligen, och hur fungerar det? A-kassan kan vara ett viktigt skydd för dig som lämnat till anställning. I denna artikel går vi igenom de viktigaste delarna att ha koll på för dig som arbetstagare och arbetsgivare.
Måste jag vara med i a-kassan?
Nej, det är helt frivilligt att vara med i a-kassan. A-kassa står för arbetslöshetskassa och ger dig ersättning om du har blivit av med ditt jobb, det kan därför vara en god idé att vara med i a-kassan så att du inte står utan ersättning. Facket och a-kassa är inte samma sak. Din fackförening kan hjälpa dig om du behöver stöd och råd kopplat till ditt jobb, därutöver måste din arbetsgivare exempelvis förhandla med facket inför större förändringar av sin verksamhet. Facket och a-kassan har därför olika funktioner och är fristående från varandra. Du kan vara med i facket men inte a-kassan, och tvärtom.
Jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist, vad ska jag göra för att få a-kassa?
Om du har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist och vill får ersättning från a-kassan måste du först skriva in dig hos Arbetsförmedlingen från den första dagen du är arbetslös och ange att du vill ha ersättning från a-kassan. Efter det ska du ansöka om ersättning från den a-kassa du är med i.
Om du blivit uppsagd på grund av personliga skäl kommer du bli avstängd från ersättning i 45 ersättningsdagar, motsvarande 9 veckor. Detta eftersom du inte kan få a-kassa om du själv har orsakat uppsägningen. Detsamma gäller om du blir avskedad, eftersom det då är ditt agerande som gjort att din anställning fått avslutas. Du måste dock anmäla dig som arbetslös hos Arbetsförmedlingen första dagen som arbetslös för att efter 45 dagar få ersättningen.
Om ni har nått en överenskommelse efter att arbetsgivaren tagit initiativ till att avsluta din anställning kommer du få a-kassa som vanligt efter att anställningen upphört. Det ska då på något sätt framgå i överenskommelsen. Det måste också framgå att beslutet varit riktat till just dig och inte att arbetsgivaren bestämt sig för att minska personalstyrkan i allmänhet.
Under din uppsägningstid kan du aldrig få a-kassa, detta gäller oavsett om du arbetar eller är arbetsbefriad. Detta eftersom du är anställd under din uppsägningstid och inte har rätt till a-kassa under anställningstiden. Samma sak gäller under tid med avgångsvederlag, det vill säga att du inte kan få a-kassa när du har avgångsvederlag. A-kassan räknar ut hur många månaders anställning avgångsvederlaget motsvarar och under denna tid kan du inte få a-kassa, oavsett om summan betalas ut löpande eller som en klumpsumma.
Om du säger upp dig själv kommer du bli avstängd från ersättning i 45 ersättningsdagar, motsvarande 9 veckor. Om du har giltiga skäl för att du sagt upp dig kan du slippa en avstängning i vissa fall. Giltiga skäl an vara:
Det är inte möjligt att påvisa giltiga skäl genom att du meddelar detta till a-kassan, du måste kunna uppvisa läkarintyg, intyg från facket eller något annat som kan styrka det du säger.
Med hänsyn till a-kassa behandlas en provanställning som tillsvidareanställning, vilket betyder att samma regler gäller. Om det är du som sagt upp dig själv kommer du få 45 avstängningsdagar, och om det är arbetsgivaren som avslutat den kommer du kunna få a-kassa direkt.
Om du haft en tidsbegränsad anställning såsom särskild visstid eller vikariat som avslutats är det inte du själv som orsakat arbetslösheten och du kommer därför kunna få a-kassa på en gång när anställningen upphör.
Det finns 24 a-kassor i Sverige. A-kassorna är organiserade efter olika branscher och yrken och har ofta samarbete med fackföreningar som hör till den branschen. Du ska alltså vara medlem i den a-kassa som hör till din bransch eller yrke. Är du med i “fel” a-kassa behöver du dock inte vara orolig, du kommer få arbetslöshetsersättning ändå om övriga förutsättningar är uppfyllda.