I lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS) finns bestämmelser om vad arbetstagaren har för rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter vid brott mot LAS. Det finns bland annat bestämmelser om rätt till lön och andra anställningsförmåner för den tid som arbetstagaren har utfört arbete eller stått till förfogande gentemot arbetsgivaren under anställningstiden. Det finns även bestämmelser om ersättningsanspråk utöver den intjänade lönen och förmånerna.
Du har alltid rätt att utfå din lön och andra anställningsförmåner för tid du har utfört arbete och för den tid som du som arbetstagare står till förfogande gentemot arbetsgivaren under anställningstiden. Du som arbetstagare kan även ha rätt till ersättning för skada som uppkommer om arbetsgivaren bryter mot någon del av LAS. Exempelvis om arbetsgivaren inte iakttar uppsägningstiden med minst en månads tid, och längre i förhållande till anställningstiden. Det kan handla om att en uppsägning eller ett avskedande varit ogiltigt och ogiltigförklaras av domstol.
Ersättning som du som arbetstagare kan få vid arbetsgivarens lagbrott kallas för skadestånd. Skadeståndet kan avse både faktisk förlust som uppkommer i och med den lagstridiga handlingen, men också ersättning för den kränkning som lagbrottet innebär. Skadeståndet som du som arbetstagare kan få ut kan sättas ned eller falla bort helt om det anses skäligt. Vid utgivande av skadestånd för den kränkning som skett på grund av lagbrottet vid ogiltig uppsägning eller avskedande ska särskilt tas hänsyn till syftet att motverka överträdelser av dessa bestämmelser.
Din arbetsgivare kan fortfarande vägra att rätta sig även efter dom om ogiltighet av uppsägning eller avskedande. I sådana fall anses anställningsförhållandet upplöst och du som arbetstagare har rätt till skadestånd med ett antal månadslöner beroende på din anställningstid när anställningsförhållandet upplöses. Det är minst 6 månadslöner som utbetalas, men i övrigt inte mer än anställningstiden.
Ni som arbetsgivare har en skyldighet att utbetala lön och andra anställningsförmåner till arbetstagaren för nedlagt arbete och den tid som arbetstagaren står till förfogande gentemot arbetsgivaren under anställningstiden. Ni som arbetsgivare kan även bli skyldiga att betala ersättning för skada som uppkommer för de fall ni som arbetsgivare överträder någon bestämmelse i LAS. Exempelvis om ni som arbetsgivare inte iakttar uppsägningstiden med minst en månads tid, och längre i förhållande till anställningstiden. Det kan också vara en uppsägning eller ett avskedande som ogiltigförklarats av domstol. Även ett avskedande där det möjligen finns saklig grund för uppsägning kan ogiltigförklaras.
Ersättning som ni som arbetsgivare kan bli skyldiga att betala vid lagbrott kallas för skadestånd. Skadeståndet kan avse både för faktisk förlust som uppkommer i och med den lagstridiga handlingen, men också ersättning för den kränkning som lagbrottet innebär. Skadeståndet som ni som arbetsgivare kan bli skyldiga att utbetala kan sättas ned eller falla bort helt om det anses skäligt. Vid utgivande av skadestånd för den kränkning som skett på grund av lagbrottet vid ogiltig uppsägning eller avskedande ska särskilt tas hänsyn till syftet att motverka överträdelser av dessa bestämmelser.
Ni som arbetsgivare kan fortfarande vägra att rätta er även efter dom om ogiltighet av uppsägning eller avskedande, alltså att ni inte tar tillbaka den arbetstagare som blivit uppsagd eller avskedad även om uppsägningen eller avskedet skedde på felaktiga grunder. I sådana fall anses anställningsförhållandet upplöst och ni som arbetsgivare blir skyldiga att istället betala ett skadestånd till arbetstagaren med ett antal månadslöner beroende på arbetstagarens anställningstid när anställningsförhållandet upplöses. Det är minst 6 månadslöner som utbetalas, men i övrigt inte mer än anställningstiden.