Under våren behandlade Arbetsdomstolen ett mål där tvisten gällde en så kallad provocerad uppsägning, AD 2023 nr 11. Nedan följer en översiktlig redogörelse för vad provocerad uppsägning innebär och vilka slutsatser som kan dras av målet.
En arbetstagares uppsägning kan vara att betrakta som en uppsägning från arbetsgivarens sida under särskilda omständigheter. Uppsägningen är då att betrakta som en så kallad provocerad uppsägning.
En uppsägning är att betrakta som provocerad om den föranletts av att arbetsgivaren handlat i strid med god sed på arbetsmarknaden eller i övrigt otillbörligt.
Skulle en uppsägning vara att betrakta som provocerad kan uppsägningen ogiltigförklaras och den anställde kan få ekonomiskt och allmänt skadestånd.
Det är den som hävdar provocerad uppsägning som har bevisbördan för att uppsägningen har föranletts av arbetsgivarens otillbörliga handlande eller underlåtenhet.
Målet AD 2023 nr 11 gällde en tillsvidareanställd butikssäljare som sa upp sig. Tvisten i målet gällde frågan om uppsägningen var föranledd av ageranden av bolagets företrädare och därmed var att betrakta som en provocerad uppsägning.
Arbetstagarsidan menade att det bland företrädarna för bolaget funnits en nedvärderande jargong om romer på arbetsplatsen. Arbetstagaren hade romskt ursprung och hade upplevt att butikens företrädare behandlat henne på ett kränkande sätt.
Arbetsgivarsidan menade att bolaget inte haft någon möjlighet att vidta åtgärder eftersom arbetstagaren inte hade framfört några klagomål om de påstådda händelserna förrän efter uppsägningen.
Arbetsdomstolen fann inte anledning att ifrågasätta den tidigare arbetstagarens uppfattning om dåliga förhållanden på arbetsplatsen. Domstolen ansåg dock att arbetstagarsidan inte visat att dessa förhållanden var skälet till att arbetstagaren sa upp sig och inte heller att arbetstagaren framfört sina synpunkter till butiksledningen under anställningens gång.
Arbetsdomstolen ansåg att det inte var visat att bolaget före uppsägningen hade handlat otillbörligt och i strid mot lag och god sed på arbetsmarknaden och därmed föranlett uppsägningen.
Det aktuella målet från Arbetsdomstolen tydliggör vikten av att ha stöd för att missförhållanden förelegat och att synpunkter om detta har framförts till arbetsgivaren.
Vi på Alex AB (publ.) är experter inom arbetsrätt. Oavsett om du är arbetsgivare eller arbetstagare är du välkommen att kontakta oss med frågor och rådgivning vad avser uppsägningar eller med andra arbetsrättsliga frågor. Boka gärna in ett inledande 30 minuters samtal med oss på alexapp.se!