Arbetsgivare som bryter mot arbetsmiljölagar riskerar allvarliga påföljder och sanktioner. Dessa kan inkludera allt från böter och förelägganden till straffrättsliga åtgärder som fängelse. Artikeln belyser vilka konsekvenser arbetsgivare kan möta och hur lagstiftningen syftar till att skydda arbetstagares säkerhet och hälsa.
Arbetsgivare har ett arbetsmiljöansvar - du som arbetsgivare ska vara aktiv och vidta åtgärder genom att få bort eller minska risker för ohälsa och olycksfall i arbetet så att arbetsmiljön är god. Straffansvar kan också komma ifråga om ett olycksfall har inträffat. Arbetsmiljöansvaret handlar alltså om det förebyggande arbetet, och straffansvar om att utkräva ansvar när något har hänt.
Arbetsmiljöansvaret ligger oftast på en juridisk person (själva företaget som är arbetsgivaren) men kan vara en enskild person om till exempel om denne driver eget företag under enskild firma. De allmänna skyldigheter arbetsgivare har enligt arbetsmiljölagen och enligt föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete är inte direkt straffsanktionerade och det finns därför inga direkta rättsliga följder om dessa inte följs. Arbetsmiljöverket får dock besluta om förelägganden eller förbud för den som inte följer regler i arbetsmiljölagen. Förelägganden får också förenas med vite. Den som bryter mot ett sådant förbud eller föreläggande kan dömas till böter eller till fängelse upp till ett år. Den som inte följer regler om förbud mot att anlita minderåriga med mera kan också dömas till böter. Sanktionsavgifter får tas ut om det sker överträdelser.
Arbetsgivare kan också dömas för arbetsmiljöbrott i enlighet med brottsbalken för brotten vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan om någon uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt vad som i enlighet med arbetsmiljölagen ålegat hen för att förebygga ohälsa eller olycksfall. Straffet beror på vilket brott som har begåtts och omständigheterna i fallet och varierar från böter till sex års fängelse. Detta är alltså straffansvaret och det är en enskild person som är ansvarig. Det är domstol som avgör vem som är den ansvariga i en brottmålsprocess.
Förutom ett personligt straffansvar kan företaget få en företagsbot om ett arbetsmiljöbrott har begåtts i näringsverksamheten. Personligt ansvar utkrävs oftare i fall där brott har begåtts med uppsåt eller mer allvarliga fall. Företagsboten är minst 5000 kronor och högst 10 miljoner kronor.
Vissa påföljder som meddelats enligt arbetsmiljölagen kan överklagas till förvaltningsdomstol. Även skyddsombud har rätt att överklaga beslut för att kunna tillvarata arbetstagarnas intressen. Dom som meddelats för arbetsmiljöbrott enligt brottsbalken överklagas till hovrätten som en normal brottmålsdom.