Ett anställningsavtal är bindande för både en anställd och en arbetsgivare. I anställningsavtalet ingår rättigheter och skyldigheter för arbetstagaren och arbetsgivaren. En arbetstagare är skyldig att utföra arbete och har rätt att få betalt för utfört arbete. Ett grovt dröjsmål med att betala ut lön kan innebära att en arbetsgivare åsidosätter sina skyldigheter, vilket ger arbetstagaren rätt att säga upp anställningen enligt 4 § 3 st. LAS. Arbetstagaren kan även ha rätt till ersättning enligt 38 § LAS om en arbetsgivare bryter mot denna lag.
Den primära skyldigheten för en arbetsgivare i ett anställningsförhållande är att betala arbetstagarens lön. Om arbetsgivaren inte fullgör denna skyldighet har arbetstagaren då en lönefordran gentemot arbetsgivare och rätten att föra talan mot arbetsgivaren för det belopp som lönen motsvarar. Att en anställd har en fordran mot arbetsgivaren innebär att arbetsgivaren står i skuld till den anställde, för lönebeloppet. Förfallodagen är den dag då lönen skulle ha betalats ut. Om arbetsgivaren inte har betalat ut lönen till arbetstagaren på förfallodagen har arbetstagaren rätt till dröjsmålsränta tills lönen betalas ut, se 3 § räntelagen (RL). Det bör dock noteras att lagen enligt 1 § RL endast tillämpas när inget annat har avtalats.
Om en arbetsgivare inte betalar ut lönen i tid eller håller inne lönen kan den bryta mot ett kollektivavtal och åläggas att betala skadestånd enligt 54–55 § lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet (MBL) om arbetsgivaren är bunden av ett kollektivavtal.