Förhandlingsskyldigheten som genomsyras i §§ 11–14 Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet (”MBL”) innebär att arbetstagarorganisationer har inflytande i ärenden och frågor arbetsgivaren bestämmer i.
11 § MBL om förhandlingar med arbetstagarorganisationer som har ett arbetsavtal med arbetsgivaren. I paragrafen föreskrivs att arbetsgivare på eget initiativ ska föra förhandlingar med de arbetstagarorganisationer som har arbetsavtal innan beslut fattas om väsentliga förändringar i verksamheten, väsentliga förändringar i arbets- eller anställningsvillkor för arbetstagare som tillhör organisationen.
13 § MBL avser förhandlingar med organisationer utan arbetsavtal med arbetsgivaren. Arbetsgivaren har en skyldighet att förhandla med arbetstagarorganisationerna utan arbetsavtal. Denna skyldighet föreligger redan innan arbetsgivaren fattar ett beslut som gäller arbets- eller anställningsförhållandet för en medlem i en organisation som arbetsgivaren inte har ett arbetsavtal med.
14 § MBL hanterar förhandlingar som enligt 11 § MBL avslutas utan att parterna kommer överens, då kan arbetstagarorganisationen begära förhandling på central nivå. I detta avseende ska arbetsgivaren återigen förhandla ärendet med den centrala arbetstagarorganisationen. Arbetsgivaren kan inte besluta i det aktuella fallet förrän den centrala förhandlingen är upprättad och avslutad.’