Vad innebär det egentligen att ha ett kollektivavtal på arbetsplatsen? Gäller kollektivavtalet alla som arbetar trots att de inte är medlem i det kollektivavtalsslutande fackförbundet, och vad händer om en arbetstagare är medlem i annat fackförbund? Kollektivavtalen är en essentiell del av den svenska arbetsmarknaden och styrande för många. I denna artikel går vi igenom hur kollektivavtal påverkar dels dig som arbetstagare, dels dig som arbetsgivare.
Ett kollektivavtal är ett avtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och arbetstagarorganisation (fackförbund). I kollektivavtalet förhandlas anställningsvillkoren för alla som omfattas av det, och reglerar ofta saker så som lön, semester, övertidsersättning, arbetstider och tjänstepension. Alltså kan i princip alla anställningsvillkor finnas med i kollektivavtalet. Det är möjligt att genom kollektivavtal avvika från vissa lagstadgade krav, trots att det inte går att göra avvikelser i ett enskilt anställningsavtal mellan dig och arbetsgivaren.
Har din arbetsgivare kollektivavtal betyder det att arbetsgivaren är bunden av avtalet. Arbetsgivaren måste iaktta kollektivavtalets bestämmelser i alla sina beslut, och också förhandla med facket inför större förändringar av sin verksamhet. Detta betyder att du som arbetstagare kommer ha någon (fackförbundet) som kan förhandla åt dig i allmänna frågor om anställningsvillkor och också i mer specifika frågor som rör förändringar på just din arbetsplats.
Både ja och nej. Arbetsgivaren har rätt att tillämpa de bestämmelser som finns i kollektivavtalet på alla sin anställda, oavsett om de är med i ett fackförbund eller inte. Eftersom du inte är med i det kollektivavtalsslutande fackförbundet kommer du dock inte vara bunden av avtalet, vilket betyder att du till exempel inte kan få skadestånd om arbetsgivaren bryter mot kollektivavtalet.
Jag är med i annat fackförbund än det som har kollektivavtal, vad händer då?
Situationen blir densamma som i frågan ovan. Du är inte en part till, eller en del av kollektivavtalet och kan därför inte hävda det gentemot arbetsgivaren. Din arbetsgivare har dock i många fall skyldighet att förhandla med ditt fackförbund om det rör frågor som rör dig personligen och inte allmänna anställningsvillkor.
Ja. Det är alltid möjligt att förhandla fram villkor som är bättre än de som finns i kollektivavtalet. Kollektivavtalet anger till exempel den lägsta lönen en arbetsgivare ska erbjuda, men det finns inget som säger att det inte går att avtala om högre lön. Det är inte möjligt att komma överens om villkor som är sämre och som strider mot kollektivavtalet. Din arbetsgivare begår i sådana fall kollektivavtalsbrott.
Ett kollektivavtal är ett avtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och arbetstagarorganisation (fackförbund). I kollektivavtalet förhandlas anställningsvillkoren för alla som omfattas av det, och reglerar ofta saker så som lön, semester, övertidsersättning, arbetstider och tjänstepension. Alltså kan i princip alla anställningsvillkor finnas med i kollektivavtalet. Det är möjligt att genom kollektivavtal avvika från vissa lagstadgade krav, trots att det inte går att göra avvikelser i ett enskilt anställningsavtal.
Nej, det finns inget krav på kollektivavtal även om en stor del av de svenska företagen har det.
Kan facket verkligen ta till stridsåtgärder mot oss när vi inte har kollektivavtal?
Ja. Har ni ett gällande kollektivavtal gäller det fredsplikt vilket betyder att fackförbunden inte får vidta stridsåtgärder. Står ni utan kollektivavtal är det dock möjligt för fackförbunden att vidta stridsåtgärder för att få er att teckna avtal, som till exempel strejk.
Det framgår ofta i kollektivavtalet att villkoren i avtalet ska gälla för alla anställda oavsett om de är medlemmar i facket eller inte. Det betyder till exempel att den kollektivavtalsstadgade minsta lönen ska ges även till de anställda som inte är medlem i något fackförbund eller är medlem i annat fackförbund än det som har slutit kollektivavtal. Det är alltid tillåtet att förhandla om bättre villkor än vad som anges i kollektivavtalet, till exempel högre lön eller längre semester. Sådana villkor som strider mot kollektivavtalet är dock utan verkan.
Ett kollektivavtal betyder att ni vid större förändringar av verksamheten måste förhandla med fackförbundet innan genomförandet. Förhandlingar måste också ske innan beslut om förändring av arbets- eller anställningsförhållandena för enskild arbetstagare som är medlem i det förbund som slutit kollektivavtal. Ni måste också förhandla om arbetstagare som är medlem i det kollektivavtalsslutande förbundet påkallar det även om det rör mindre förändringar av det enskilda arbets- eller anställningsförhållandet.
Ni måste hålla det kollektivavtalsslutande fackförbundet uppdaterat om hur er verksamhet utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt liksom om riktlinjerna för personalpolitiken. Fackförbundet ska dessutom få tillfälle att granska böcker, räkenskaper och andra handlingar, som rör arbetsgivarens verksamhet. Ni ska också underrätta kollektivavtalsslutande fackförbund när ni träffat avtal om tidsbegränsad anställning.
Vidare finns självklart en allmän skyldighet att följa det som står i kollektivavtalet. Uppräkningen av skyldigheterna här är inte uttömmande och det kan till exempel finnas fler tillfällen där förhandling krävs.
Om ni inte följer de avtalade villkoren i kollektivavtalet betyder det att ni begår kollektivavtalsbrott. Ni kan då bli skadeståndsskyldiga gentemot kollektivavtalsslutande fackförening samt till medlem i fackförbundet.