Regler om kollektivavtal återfinns i lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet (MBL). Ett kollektivavtal är en skriftlig överenskommelse mellan arbetsgivare och en arbetstagarorganisation (fackförening) som reglerar anställningsvillkor såsom löner, arbetstider, semester, och andra arbetsförhållanden. Dessa avtal är bindande för arbetsgivaren som ingått avtalet och gäller för alla anställda på det företaget, oavsett om de är fackligt anslutna eller inte. En arbetstagare kan aldrig få mindre förmånliga villkor än de som anges i kollektivavtalet varvid det fungerar som en miniminivå.
Som anställd kan det finnas flera fördelar med att ha ett kollektivavtal.
Kollektivavtal ger dig som arbetstagare ett grundskydd genom att reglera många områden som inte täcks av lagstiftning. Dessutom innebär kollektivavtal att arbetsgivaren har en mer omfattande skyldighet att förhandla om viktiga förändringar på arbetsplatsen, vilket ger dig och dina kollegor större inflytande och möjlighet att påverka er arbetsmiljö.
För dig som arbetstagare innebär kollektivavtal ofta en trygghet eftersom det finns tydliga riktlinjer för anställningsvillkor som därutöver har förhandlats fram av individer som är sakkunniga inom arbetsrätt. Eftersom alla anställda omfattas av samma villkor, främjar kollektivavtal även rättvisa och jämlikhet på arbetsplatsen.
Under tiden ett kollektivavtal är i kraft råder fredsplikt, vilket innebär att fackförbunden inte kan ta ut arbetstagare i strejk.
Vanliga villkor som ofta regleras i kollektivavtal inkluderar:
Om det inte finns något kollektivavtal på din arbetsplats behöver det inte vara negativt. Kollektivavtal innebär ofta att alla anställda omfattas av samma regler, vilket kan begränsa möjligheten att anpassa arbetsvillkor och löner efter individuella behov och prestationer. Du kan alltid förhandla om mer förmånliga villkor, oavsett om det finns ett kollektivavtal eller inte.
När det inte finns kollektivavtal kan det däremot vara ännu viktigare att du är noggrann med granskning av ditt anställningsavtal, detta kan göras av dig själv eller en sakkunnig för att säkerställa goda villkor.
Kollektivavtal hjälper er att reglera många områden som inte täcks av lagar, vilket ger era anställda ett grundskydd. Kollektivavtal innebär dessutom att ni som arbetsgivare har en mer omfattande skyldighet att förhandla om viktiga förändringar i verksamheten, vilket ger era medarbetare och deras fackliga representanter större inflytande och möjlighet att påverka arbetsplatsen.
Kollektivavtal kan utgöra en trygghet, då det ger tydliga riktlinjer för anställningsvillkoren. De har dessutom förhandlats fram av erfarna parter inom arbetsrätt vilket innebär att ni som arbetsgivare kan luta er tillbaka mot kollektivavtalet vid eventuella osäkerheter. Eftersom alla anställda omfattas av samma villkor, bidrar kollektivavtal också till att främja rättvisa och jämlikhet på arbetsplatsen.
Så länge ett kollektivavtal är i kraft råder fredsplikt, vilket innebär att fackförbunden inte kan ta ut sina medlemmar i strejk.
Vanliga villkor som ofta regleras i kollektivavtal inkluderar:
Minimilöner och löneutveckling
Fler semesterdagar än vad lagen kräver
Tjänstepension
Övertidsersättning
Föräldraledighetsförmåner
Om ni inte har ett kollektivavtal behöver det inte nödvändigtvis vara negativt. Kollektivavtal innebär ofta att alla anställda omfattas av samma regler, vilket inte alltid tar hänsyn till individuella behov eller prestationer. Detta kan begränsa er möjlighet att anpassa arbetsvillkor och löner efter specifika behov och omständigheter. Ni kan alltid förhandla om mer förmånliga villkor med arbetstagaren, oavsett om det finns ett kollektivavtal eller inte. När det inte finns kollektivavtal kan det dock finnas större möjligheter att se till varje arbetstagares behov och önskemål.
Förhandlingar om kollektivavtal kan också vara tidskrävande och kostsamma, särskilt för mindre företag vilket innebär att det inte alltid är den bästa lösningen för just ert företag.