En ny lagändring trädde i kraft som gör det möjligt för anställda att kvarstå i arbete efter 69 års ålder. Förändringen syftar till att främja arbetskraftens delaktighet och att möta behovet av erfarna medarbetare i en åldrande befolkning. I denna artikel reder vi ut de nya reglerna, vilka rättigheter och skyldigheter både arbetsgivare och anställda har.
Du har rätt att kvarstå i din anställning till utgången av den månad du fyller 69 år. Det finns ingen skyldighet att kvarstå i anställningen till 69 års ålder utan du kan alltid säga upp tid tidigare och gå i pension om du önskar det. När du har fyllt 69 år har du dock inte längre samma anställningsskydd som tidigare om du kvarstår i anställningen. Reglerna om sakliga skäl för uppsägning gäller inte, du kan inte yrka på ogiltighet av din uppsägning och du har inte rätt att få veta grunden till din uppsägning. Du har inte heller rätt till längre uppsägningstid än en månad eller företrädesrätt till återanställning och du kommer inte omfattas av turordningsreglerna vid uppsägningar på grund av arbetsrätt.
Det är inte tillåtet att träffa ett avtal med din arbetsgivare om avgångsskyldighet tidigare än 69 års ålder.
Nej. Har du en tillsvidareanställning och denna inte avslutas när du fyller 69 år kommer den att bestå. Har du dock en särskild visstidsanställning eller vikariat kommer denna anställning inte övergå till tillsvidareanställning trots att du har arbetat i över tolv månader eller två år vid vikariat.
Nej, du kan inte bli uppsagd på grund av att du fyllt 65 år. Reglerna i LAS (lagen om anställningsskydd) gäller precis som vanligt vilket betyder att det måste finna sakliga skäl för att du ska kunna bli uppsagd, alltså personliga skäl eller arbetsbrist.
Ja. Efter du fyllt 69 år har inte längre arbetsgivaren någon förhandlingsskyldighet med facket gällande uppsägningar, oavsett vad de beror på. Det finns inte längre något krav på sakliga skäl och därför inte heller någon förhandlingsskyldighet.
Nej. Fram till 69 års ålder omfattas alla anställda av LAS (lagen om anställningsskydd) och det krävs därför sakliga skäl för uppsägning, precis som vanligt. En arbetstagare har rätt att kvarstå i sin anställning fram tills utgången av den månad som personen fyller 69 år. Efter personen fyllt 69 år kommer denne däremot inte längre omfattas av flertalet regler i LAS så som reglerna om sakliga skäl för uppsägning, det går inte att yrka på ogiltighet av uppsägning och denne har inte rätt att få veta grunden till sin uppsägning. Arbetstagaren har inte heller rätt till längre uppsägningstid än en månad eller företrädesrätt till återanställning och kommer inte omfattas av turordningsreglerna vid uppsägningar på grund av arbetsrätt. När personen fyllt 69 år är det alltså möjligt att säga upp denne utan att behöva ha sakliga skäl för uppsägningen.
Ja. När en arbetstagare har fyllt 69 år kommer de inte längre ha rätt att få sin särskilda visstidsanställning eller vikariat omgjord till tillsvidareanställning oavsett hur lång tid de har arbetat. Om de har en tillsvidareanställning kommer den fortlöpa, men reglerna vid uppsägning är annorlunda och sakliga skäl för uppsägning krävs inte, som redogjorts för i frågan ovan.
Vid uppsägning krävs inte sakliga skäl utan ni som arbetsgivare får avsluta anställningen av den anledning ni vill när arbetstagaren fyllt 69 år. Enligt LAS har inte den som är äldre än 69 år rätt till längre uppsägningstid än en månad, men detta kan regleras i anställningsavtal eller kollektivavtal. Det behövs inte någon förhandling med facket oavsett varför arbetstagaren sägs upp – oavsett om det är på grund av personliga skäl eller arbetsbrist. Arbetstagaren måste dock underrättas om uppsägningen, fackförbundet ska varslas och de har rätt till överläggning om det begärs. Har ni som arbetsgivare dock redan förhandlat med facket angående uppsägningen behövs inte underrättelse eller varsel ske.