I Sverige finns inget allmänt krav om och när man ska berätta för sin arbetsgivare att man är gravid eller ska bli förälder. Om arbetstagaren däremot planerar att vara föräldraledig krävs att arbetstagaren meddelar sin arbetsgivare det minst två månader i förväg.
Som arbetstagare och blivande arbetstagare i ansökningsprocessen är du skyddad mot diskriminering på grund av din graviditet. Det ska därmed aldrig vara till nackdel att ta upp sin graviditet med arbetsgivaren.
Det kan tvärtom vara viktigt att nämna sin graviditet tidigt om arbetsmiljön utgör risker för gravida arbetstagare, exempelvis på grund av tunga lyft eller arbete med farliga ämnen. I sådana fall har arbetsgivaren en skyldighet att omplacera dig som arbetstagare till ett annat arbete som inte innebär en sådan risk, alternativt att du får gå hem med graviditetspenning. Om du som arbetstagare har problem med graviditetsrelaterade hälsoproblem kan även sjukskrivning på deltid eller heltid vara aktuellt.
De besök du behöver göra hos barnmorskan måste du som arbetstagare däremot komma överens om med din arbetsgivare då det i regel inte finns någon lagstadgad rätt för ledighet på grund av dessa besök. Det kan dock finnas kollektivavtal som ger viss rätt.
Gravida har på sin arbetsplats vissa rättigheter och skydd mot diskriminering. Som arbetsgivare får ni inte använda graviditeten som skäl för missgynnande beslut, som att inte anställa, inte förlänga anställning eller säga upp någon.
Om arbetsmiljön utgör risker för en gravid arbetstagare (gäller även för nyblivna mödrar och ammande) måste ni som arbetsgivare omplacera arbetstagaren. Om omplacering inte är möjlig, har arbetstagaren rätt till graviditetspenning.
Det finns ingen lagstadgad rätt för gravida att sköta barnmorskebesök under arbetstid, men vissa kollektivavtal kan ge rätt till läkarbesök på arbetstid om det är nödvändigt. Arbetstagaren och ni som arbetsgivare bör försöka nå en överenskommelse om tiderna för kontrollerna. Gravida har däremot rätt att ta ut föräldraledighet upp till 60 dagar före beräknad födsel, bland annat för kontroller.