Enligt medbestämmandelagen (1976:580) är arbetsgivaren i vissa fall skyldig att förhandla med facket. Den förstärkta förhandlingsrätten syftar till att öka arbetstagarorganisationernas inflytande i företags- och arbetsledningsfrågor. I denna artikel går vi igenom vad den förstärkta förhandlingsskyldigheten innebär och vad som kan hända om arbetsgivaren bryter mot bestämmelserna om förhandlingsskyldighet.
Den förstärkta förhandlingsrätten innebär att arbetsgivare är skyldiga att förhandla med berörd arbetstagarorganisation innan några avgörande beslut fattas. Skyldigheten att initiera förhandling gäller inte vid alla beslut, utan bara inför vissa viktigare beslut, t.ex. omorganiseringar, nedläggningar eller vid arbetsbrist m.m.
Den förstärkta förhandlingsrätten innebär att arbetstagarorganisationer får en utökad rätt att förhandla med arbetsgivare om viktiga arbetsvillkor. Din arbetsgivare är skyldig att ställa upp på dessa förhandlingar. Det innebär att arbetstagarorganisationer kan lyfta upp och förhandla om frågor de anser är viktiga för arbetstagarnas intressen.
Enligt medbestämmandelagen är arbetsgivare är skyldiga att förhandla innan de beslutar om en viktigare förändring av sin verksamhet. Detsamma gäller vid viktigare förändringar av arbets- och anställningsförhållandena. Din arbetsgivare måste då själv ta initiativet att förhandla med den arbetstagarorganisation som arbetsgivaren har kollektivavtal med.
Om din arbetsgivare inte är bunden av något kollektivavtal är arbetsgivaren skyldig att förhandla med den arbetstagarorganisation du tillhör när det gäller frågor som särskilt angår dina arbets- eller anställningsförhållanden.
Ta kontakt med ditt fackförbund. Arbetsgivare som bryter mot förhandlingsskyldigheten kan bli skadeståndsskyldiga.
Ni som arbetsgivare måste på eget initiativ förhandla med den arbetstagarorganisation som ni har kollektivavtal med, innan ni beslutar om:
viktigare förändringar av verksamheten, samt
viktigare förändringar av arbets- och anställningsförhållandena för arbetstagare som tillhör organisationen
Ni som arbetsgivare är då skyldiga att avvakta med att fatta beslut till dess att förhandlingarna är klara. Undantag kan dock göras om det finns synnerliga skäl.
Observera att (förutom skyldigheten att förhandla med den arbetstagarorganisation ni har kollektivavtal med) ni även i vissa fall är skyldiga att förhandla med organisationer vilka ni inte har kollektivavtal med. Om en fråga särskilt angår arbets- eller anställningsförhållandena för arbetstagare som tillhör en arbetstagarorganisation i förhållande till vilken arbetsgivaren inte är bunden av kollektivavtal, är arbetsgivaren skyldig att förhandla med den organisationen. En fråga anses särskilt angå arbetstagare om den har individuell betydelse för den personen; det kan t.ex. avse en omplacering. Om ett beslut särskilt angår flera arbetstagare är ni som arbetsgivare skyldiga att förhandla med varje berörd arbetstagarorganisation.
Arbetsgivare som inte är bundna av kollektivavtal alls är skyldiga att förhandla med alla berörda arbetstagarorganisationer i frågor som rör uppsägning på grund av arbetsbrist eller övergång av verksamhet. Det gäller dock inte om arbetsgivaren endast tillfälligt inte är bunden av något kollektivavtal.
Förhandlingsskyldigheten gäller då i förhållande till alla fackliga organisationer som har medlemmar anställda i arbetsgivarens verksamhet.
Med ”viktigare förändring” avses generellt sådana frågor som facket typiskt sett vill ha möjlighet att förhandla om. Avgörande är beslutets betydelse för de anställda. Tänk på att detta kan skilja sig mellan olika arbetsgivare och verksamheter.
Ja, en arbetstagarorganisation i förhållande till vilken ni som arbetsgivare är bunden till genom kollektivavtal kan begära förhandling i frågor som rör en medlem i organisationen.
Ni som arbetsgivare är skyldig att inställa er vid förhandlingssammanträdet och skapa utrymme för en förhandling innan ni fattar ett beslut i frågan. Ni måste alltså avvakta med att fatta det aktuella beslutet till dess förhandlingsskyldigheten är fullgjord.
Om ni som arbetsgivare bryter mot bestämmelserna om förhandlingsskyldighet riskerar ni att bli skadeståndsskyldiga.