Företagshälsovård är en utomstående resurs som regleras och definieras i arbetsmiljölag (1977:1160). Företagshälsovården ska tillsammans med arbetsgivaren arbeta för en god arbetsmiljö på arbetsplatsen, förebygga hälsorisker och ge feedback på det psykosociala och fysiska arbetsklimatet.
Företagshälsovård är utifrån Arbetsmiljölag (1977:1160) en oberoende expertresurs inom arbetsmiljö och rehabilitering. Företagshälsovården ska arbeta med att förebygga och ta bort hälsorisker på arbetsplatsen, och kan hjälpa till med både fysiska och psykosociala utmaningar eller funderingar. Det kan röra det psykosociala klimatet på arbetsplatsen eller exempelvis det ergonomiska. Företagshälsovården ska även ha kompetens att kunna identifiera och beskriva samband mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa. Företagshälsovården kan därmed exempelvis göra riskbedömningar och undersökningar av arbetsmiljön eller lyfta fram en medvetenhet om organisatoriska påverkningar på arbetsmiljön. De kan även göra medicinska kontroller, ta fram underlag för synundersökningar eller ta fram rehabiliteringsåtgärder åt företaget.
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön och även för att se till att en rehabiliteringsverksamhet finns. Företagshälsovården utgör en sådan extern grupp som arbetsgivaren tar in när det krävs och som fungerar som en förlängd arm av arbetsgivarens ansvar och som avlastning för arbetsgivaren. Företagshälsovården tar däremot inte över det ansvar som arbetsgivaren har för arbetsmiljön samt anpassnings- och rehabiliteringsverksamheten. Du som arbetstagare har därmed fortfarande rätt att vända dig till ditt skyddsombud eller direkt till arbetsgivaren i de fall du har frågor eller vill lyfta något problem på arbetsplatsen.
Ni som arbetsgivare har ansvar att tillhandahålla sådan företagshälsovård som krävs för arbetet. Samtidigt är det ni som arbetsgivare som tillsammans med arbetstagaren ska se till att få och bibehålla en god arbetsmiljö. Ni som arbetsgivare har sedan ansvar för att förebygga olyckor och andra säkerhetsrisker. Som arbetsgivare ska ni även systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten så att god arbetsmiljö upprätthålls. Ni som arbetsgivare ska se till att undersöka och utreda risker, händelser eller tillbud, vidta åtgärder samt lägga fram handlingsplaner. Som arbetsgivare har ni även ansvar för att det finns en anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet. Det innebär att även om ni som arbetsgivare tar in företagshälsovård är det ert ansvar att se till att arbetsmiljön och rehabiliteringen fungerar.