Allmän förhandlingsrätt enligt medbestämmandelagen (1976:580) 10 § är en central del av den svenska arbetsmarknadsmodellen. Denna rättighet ger fackliga organisationer möjlighet att förhandla med arbetsgivare om viktiga frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. I denna artikel presenteras vad den allmänna förhandlingsrätten innebär samt vad arbetsgivare bör tänka på för att uppfylla sin förhandlingsskyldighet.
Arbetsgivare, arbetsgivarorganisationer och arbetstagarorganisationer är förhandlingsberättigade. Enskilda arbetstagare är alltså inte förhandlingsberättigade.
En arbetstagarorganisation har rätt till förhandling med arbetsgivare i frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivaren och sådan medlem i organisationen som är eller har varit arbetstagare hos arbetsgivaren (t.ex. en pensionär). Arbetsgivare har motsvarande rätt att förhandla med arbetstagarorganisation.
Förhandlingsskyldighet föreligger även om parterna är oense om medlemmen är anställd eller inte.
Det krävs inte att parterna står i kollektivavtalsförhållande med varandra. En fackförening har rätt till förhandling även om arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal med någon annan fackförening.
Den som vill förhandla ska påkalla förhandling genom en framställning. Om motparten begär det ska den vara skriftlig.
Om ni som arbetsgivare blir kallade till förhandling ska ni själv eller genom ombud infinna er vid förhandlingssammanträdet och, om det behövs, lägga fram ett motiverat förslag till lösning av den fråga som förhandlingen avser.
Det är inte tillräckligt att en part enbart uppger att ett förslag inte kan accepteras eller kräver ett nytt bud därför att man inte kan acceptera det som framförts. Däremot är ni som arbetsgivare inte skyldiga att träffa avtal eller nå en överenskommelse. Ni behöver inte heller visa vilja att kompromissa.
Ni som arbetsgivare får också fatta beslut innan förhandlingarna enligt 10 § medbestämmandelagen har avslutats.
Om ni bryter förhandlingsskyldigheten kan ni bli skyldiga att betala allmänt skadestånd.