I lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet finns bestämmelser om arbetsgivarens skyldighet att utge viss information till fackförbund som arbetsgivaren är ansluten till eller i vissa fall fackförbund som har medlemmar hos arbetsgivaren. Fackförbunden har därmed rätt till insyn i dessa frågor för arbetstagarnas räkning, för att kunna tillvarata medlemmarnas intressen.
Du som arbetstagare har rätt att kräva viss information som rör din egen anställning samt att arbetsgivaren har vissa policys och andra dokument som förklarats viktiga för verksamheten är tillgängliga.
Du personligen som arbetstagare har däremot inte rätt att få veta allting om arbetsgivarens verksamhet. Du som arbetstagare kan däremot ansöka om eller visa intresse för att bli facklig representant för ditt fackförbund alternativt skyddsombud på din arbetsplats om ni är minst fem anställda. Genom att vara facklig representant kan du få möjlighet till insyn i verksamheten utifrån verksamhetens produktionsmässiga och ekonomiska utveckling och verksamhetens riktlinjer för personalpolitiken och därtill granska handlingar eller begära kopior eller deltagande i utredning om er arbetsgivare är kollektivavtalsbunden. Som skyddsombud kan du få insyn i och vara med och påverka arbetsgivarens arbetsmiljöarbete.
Om ni som arbetsgivare är kollektivavtalsanslutna har ni en skyldighet att informera det fackförbund ni är bundna till om hur verksamheten utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt, samt era riktlinjer för personalpolitiken. Ni som arbetsgivare ska även ge facket tillfälle att granska böcker, räkenskaper och andra handlingar i den omfattning som facket behöver det för att tillvarata medlemmarnas gemensamma intressen i förhållande till arbetsgivaren. Facket har även rätt att begära kopia av en handling eller begära att ni som arbetsgivare ska biträda facket i utredning, i syfte att tillvarata medlemmarnas gemensamma intressen i förhållande till er som arbetsgivare.
Om ni som arbetsgivare inte är kollektivavtalsbundna alls ska ni fortlöpande hålla de fack vars medlemmar arbetar på arbetsplatsen underrättade om verksamhetens produktionsmässiga och ekonomiska utveckling samt era riktlinjer för personalpolitiken.
Ni som arbetsgivare ska tillsammans med arbetstagarna verka för en god arbetsmiljö. Lagstiftningen bygger därmed på att arbetsmiljön ska byggas upp gemensamt och det är därmed klokt att inkludera arbetstagarna inför beslut där det anses lämpligt. Om verksamheten har minst fem anställda har arbetstagarna dessutom rätt att utse ett skyddsombud. Detta skyddsombud ska anmälas till er som arbetsgivare. Skyddsombudet har sedan rätt att bland annat delta vid diskussioner och åtgärdsplanering av arbetsmiljön och därigenom föra arbetstagarnas talan och således påverka arbetsmiljön.