Arbetsmiljöverket har under fyra år kontrollerat det systematiska arbetsmiljöarbetet och det förebyggande arbetet mot arbetsrelaterade belastningsbesvär hos 4 800 arbetsgivare inom olika branscher i Sverige. Arbetsmiljöverket har i undersökningen lagt ett stort fokus på frågan om belastningsbesvär då just sådana besvär ligger bakom en stor del av den rapporterade ohälsan i arbetslivet. Den 7 juni 2023 släppte Arbetsmiljöverket sin rapport om vad som framkommit vid kontrollerna och Arbetsmiljöverkets slutsatser av det rapporterade. I korthet fann Arbetsmiljöverket följande.
I en av inspektionsaktiviteterna har Arbetsmiljöverket inspekterat alla Sveriges 21 regioner och 286 av 290 kommuner. Nio av tio inspekterade arbetsställen har fått krav på förbättringsåtgärder. Många arbetsgivare hade brister i sina årliga uppföljningar av det systematiska arbetsmiljöarbetet.
De vanligaste bristerna:
Vid en Europagemensam insats har framkommit att få arbetsgivare inom rubricerade områden undersöker och bedömer riskerna för belastningsbesvär. Bland frisörerna använde bara 28 procent en riskbedömning som identifierade risker för belastningsbesvär. Motsvarande siffra för livsmedelsföretagen var 40 procent.
En av Arbetsmiljöverkets tillsynsaktiviteter handlade om att undersöka om inspekterade företag har utvecklat sitt arbetsmiljöarbete efter att tidigare ha blivit inspekterade av Arbetsmiljöverket. I bedömningen jämfördes det systematiska arbetsmiljöarbetet för fem år sedan med det nuvarande. Framför allt bedömdes om det systematiska arbetsmiljöarbetet numera hade integrerats i företagens processer. Även om nästan sex av tio företag även nu fick krav på förbättringsåtgärder trots arbetet som vidtagits med anledning av de brister som framkommit för fem år sedan, uppgav 70 procent av företagen att man fortsatt att utveckla sitt systematiska arbetsmiljöarbete sedan Arbetsmiljöverkets första besök.
Läs mer om Arbetsmiljöverkets rapport här: