I Sverige finns det stor andel utländska arbetstagare, och många kommer hit med arbetstillstånd. I denna artikel går vi igenom de viktigaste sakerna att hålla koll på för dig som ska anställa någon från utlandet och för dig som kommer till Sverige för att jobba.
För att du ska få arbeta i Sverige krävs det att du har arbetstillstånd om du inte har permanent uppehållstillstånd, svenskt medborgarskap eller om du är medborgare i ett land utanför EU/EES. Arbetstillstånd söks hos Migrationsverket. Du måste ha arbetstillståndet beviljat innan du börjar arbetet, vilket betyder att det måste beviljas innan du kommer till Sverige.
När uppehållstillstånd fås med arbete som grund måste lönen uppgå till 80 % av den svenska medianlönen, vilket för tillfället är 27 360 kronor (juni 2024). Din arbetsgivare måste också ha vissa typer av försäkringar.
Andra regler gäller för dig som är medborgare i annat EU/EES-land.
Som utländsk arbetstagare omfattas du av alla de lagar som berör anställda. LAS (lagen om anställningsskydd), arbetsmiljölagen, arbetstidslagen och andra relevanta lagar ger samma skydd till alla arbetstagare oavsett ursprung. För att du ska få arbetstillstånd krävs det dessutom att anställningsvillkoren inte är sämre än vad som är brukligt inom branschen eller vad som framgår av kollektivavtal.
Ja. Vid anställning av en person som inte är svensk medborgare måste du se till att den du anställer har uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Anställer ni en person som inte har arbetstillstånd kan detta utgöra ett brott och straffet är böter och i vissa fall fängelse. I många fall kan ni som arbetsgivare behöva medverka för att arbetstagaren ska kunna få ett arbetstillstånd. Det är viktigt att ni betalar löner och semester som överenskommet med arbetstagaren för att denne ska kunna behålla eller förlänga sitt arbetstillstånd.
Vid anställning av en asylsökande måste detta anmälas till Migrationsverket, liksom när anställningen upphör. Det är också er skyldighet att försäkra er om att den som är asylsökande har tillåtelse att arbeta, och har ett så kallat AT-UND (undantagen kravet på arbetstillstånd).
Hur lång tid tar processen för att få arbetstillstånd för en utländsk arbetstagare?
Det är Migrationsverket som beslutar om arbets- och uppehållstillstånd. För en arbetstagare som söker om arbetstillstånd utifrån Sverige varierar handläggningstiden hos Migrationsverket men det är vanligt att få beslut inom 16–20 månader. Det är beror också på hur ansökan gjordes, vilken bransch arbetet sker inom och om ansökan har behövt kompletteras.